Doorgaan naar artikel

CBS: export voeding naar VK stabiel ondanks brexit

Nederland exporteerde in 2021 voor € 40,5 miljard aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Nederland exporteerde in 2021 voor € 40,5 miljard aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat is 21% minder dan in 2019, toen het VK nog bij de EU hoorde. Tussen 2019 en 2021 bleef de export van voeding en drank echter vrijwel onveranderd op € 4,7 miljard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het VK bleef na Duitsland de belangrijkste afzetmarkt van vlees, groenten en fruit uit Nederland. Het CBS vergelijkt de export naar het VK in 2021 met die van 2019, dus vóór de coronacrisis en de brexit. Het VK stapte op 31 januari 2020 officieel uit de EU na 47 jaar lidmaatschap.

Grote verschuiving in export naar VK

Het CBS constateert dat er sinds 2019 een grote verschuiving is geweest in de export van goederen naar het VK. De totale export van goederen daalde met 21%. Maar de export van in Nederland geproduceerde goederen groeide in die periode met 20%. Terwijl de wederuitvoer en de quasi-doorvoer samen met bijna de helft afnamen. Vooral de quasi-doorvoer kromp sterk in. Er is sprake van wederuitvoer als producten uit het buitenland zonder bewerking opnieuw worden uitgevoerd en dan tijdelijk Nederlands eigendom zijn. Bij quasi-doorvoer blijven de producten buitenlands eigendom. Tegelijk ziet het CBS dat de export van diensten naar het VK met 13% groeide naar € 29 miljard.

VK blijft belangrijke handelspartner

Ondanks de brexit is het VK een belangrijke handelspartner voor Nederland gebleven. Van de totale goederenexport in 2021 (NL-makelij plus wederuitvoer plus quasi-doorvoer) naar het VK bestaat 61% uit in Nederland geproduceerde goederen. Als het CBS kijkt naar alleen de in Nederland geproduceerde goederen dan heeft het VK in 2021 een aandeel van 7,6% in de exportbestemmingen. Dat was 7,2% in 2019. Volgens het CBS is het VK de op twee na belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse goederen, na Duitsland en België. Bij voeding staat het VK op de tweede plaats.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin