CBS: horeca krabbelt overeind na corona

31-05 | |
Vooral restaurants en cafés boekten in het eerste kwartaal van 2022 een plus ten opzichte van het voorgaande kwartaal. - Foto: Canva/MN Studio
Vooral restaurants en cafés boekten in het eerste kwartaal van 2022 een plus ten opzichte van het voorgaande kwartaal. - Foto: Canva/MN Studio

De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar veel beter gedraaid dan vorig jaar. De omzet is bijna verdubbeld ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Maar de inkomsten zitten nog lang niet op het niveau van vóór de coronacrisis.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent voor de horeca een omzetindex van 112,3 punten (100 = gemiddelde omzet in 2015) in het eerste kwartaal van 2022. Dat is 9,8% meer dan in het laatste kwartaal van 2021, toen nog volop coronamaatregelen van kracht waren.

Vooral de cafés (+20,3%) en de restaurants (+15%) boeken een plus ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In de horeca is alleen de omzet in de kantines en de catering gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 (-2,4%).

Spectaculaire omzetstijging

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 is de stijging van de omzet spectaculair met een groei van 92%. In de eerste drie maanden van 2021 zat de horeca het hele kwartaal dicht vanwege de coronamaatregelen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden langzamerhand steeds meer versoepelingen doorgevoerd.

Vooral de cafés (+299%), hotels (+174%) en de restaurants (+142%) hadden veel meer inkomsten dan een jaar eerder. Ook de kantines en catering hadden in het eerste kwartaal van dit jaar méér inkomsten (+48%) dan in het eerste kwartaal van 2021.

Toch is de omzet in de horeca nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis. In het laatste kwartaal van 2019 berekende het CBS een omzetindex in de horeca van 128,1. Dat is 14% hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De verwachting is dat de omzet in de horeca in het tweede kwartaal verder is gestegen.

Ondernemersvertrouwen gegroeid

Volgens het CBS sloeg het sentiment in de horeca om. “Het ondernemersvertrouwen nam fors toe na de dip een kwartaal eerder en was het hoogst van alle bedrijfstakken. Volgens de horecaondernemers verbeterden de omzet en het economisch klimaat in het tweede kwartaal. Voorts verwachtten ze dat hun omzet in het tweede kwartaal zal toenemen. Bijna 43% van de horecaondernemers meldde aan het begin van het tweede kwartaal van 2022 dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Voor totaal ondernemend Nederland was dit 34%”, aldus het CBS.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer