CBS: huishoudens geven minder uit aan voeding

15-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Opnieuw besteden huishoudens minder aan voeding. In september daalde de consumptie van voedings- en genotsmiddelen met 2,6%, voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

De totale consumptie van huishoudens was 2,2% hoger in september. Er is deze maand meer besteed aan diensten, zoals een telefoonabonnement of kappersbezoek. Hieronder valt ook een bezoek aan een restaurant.

In het gehele derde kwartaal daalde de consumptie van voeding, tabak en drank met 1,9%. De waarde van de bestedingen aan voeding nam wel toe in vergelijking met vorig jaar. In september 2022 was de waarde van bestedingen aan voeding 8,9% hoger dan in september 2021.

Consumptie daalt al maanden

Al maanden daalt de consumptie van voeding bij consumenten. Met name in april daalden de bestedingen, met -5,8%. Het verkoopvolume van de foodsector krimpt al ook al een aantal maanden. Dat komt nu uit op een krimp van 3%.

De waarde van de bestellingen neemt daarentegen wel toe. De omzet in de foodsector blijft hierdoor ook op peil. In september nam dit zelfs met 26%https://www.foodagribusiness.nl/omzet-voedingsindustrie-groeit-met-26-productie-met-2/ toe in vergelijking met vorig jaar.
Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer