CBS: landbouwomzet groothandel hoger, andere branches lager

09-09-2020 | Laatste update op 08-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De omzet van groothandels en handelsbemiddeling in landbouwproducten is in het tweede kwartaal van 2020 met bijna een kwart gestegen ten opzichte van 2019. Dat komt vooral door een toename van de export van sojabonen.

De totale bedrijfstak groothandel en handelsbemiddeling heeft in het tweede kwartaal van 2020 ruim 9% minder omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Oliehandel bijna de helft minder

Binnen de groothandel en handelsbemiddeling boekten vooral handelaren in olie het tweede kwartaal van 2020 fors minder omzet. De omzet in deze branche liet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder bijna een halvering zien. Ook handelaren in non-food (-14,2%), industriemachines (-9,8%) en voedingsmiddelen (-3,7%) boekten het tweede kwartaal minder omzet in vergelijking met een jaar eerder.

Meer faillissementen

Het aantal faillissementen in de groothandelsbranche nam van het eerste op het tweede kwartaal toe. In het tweede kwartaal van 2020 werden in de groothandel en handelsbemiddeling 110 faillissementen uitgesproken. In het eerste kwartaal was met 78 uitgesproken faillissementen nog sprake van het laagste aantal in deze branche sinds het begin van de reeks in 2009.

Aan het begin van het derde kwartaal waren de ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling wel iets minder pessimistisch over de komende periode dan een kwartaal eerder. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal van 2020 uit op -19,0. Daarmee herstelde het vertrouwen van de groothandelaren zich enigszins ten opzichte van het dieptepunt in het tweede kwartaal. De stemmingsindicator van ondernemers in de groothandel kwam in dat kwartaal uit op -34,0.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer