Doorgaan naar artikel

CBS: meer faillissementen door wegvallen loonsteun

In oktober telde het CBS slechts vier faillissementen in de horeca. In november steeg dat naar dertien. Foto: Canva premium

In oktober telde het CBS slechts vier faillissementen in de horeca. In november steeg dat naar dertien. Foto: Canva

Er zijn in november veel meer bedrijven failliet gegaan dan in oktober.

Ook in de horeca hebben veel meer bedrijven het loodje gelegd, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober telde het CBS slechts vier faillissementen in de horeca. In november steeg dat naar dertien. In het hele bedrijfsleven zijn in november volgens het CBS 166 faillissementen uitgesproken over bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Dat zijn er 57 meer dan in oktober en het is het hoogste aantal van 2021.

Coronasteun

In de handel gingen vorige maand de meeste bedrijven failliet (35). Het CBS merkt op dat het aantal faillissementen nog wel een stuk lager is dan vóór de coronacrisis. Door de massale coronasteun van de overheid vallen er dit jaar heel weinig bedrijven om. Ook laten rechters bedrijven vanwege de coronacrisis minder snel failliet gaan, als de bedrijven in de kern gezond zijn.

De overheid stopte in oktober met de loonsteun voor ondernemers. Het is volgens het CBS mogelijk dat dit heeft geleid tot een stijging in het aantal faillissementen in november. “Het zou geen rare verklaring zijn”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Volgens hem is het wel oppassen om conclusies te trekken op basis van één maandcijfer. Bedrijven kunnen vanwege de nieuwe coronamaatregelen weer loonsteun aanvragen voor de maanden november en december.

Mei 2013 meeste faillissementen

Het aantal uitgesproken faillissementen was in mei 2013 het hoogst met 816 bedrijven en instellingen. Daarna nam het aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef het aantal faillissementen tot halverwege vorig jaar relatief gelijk. Sindsdien is het aantal bankroeten afgenomen. In augustus werd qua faillissementen het laagste niveau in ruim dertig jaar bereikt (99) en ook in de maanden daarna bleef het laag.

Het CBS corrigeert het aantal faillissementen voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin