CBS: ondanks corona weer meer export dan import

01-12-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
IMG_dij205143-11

Nederland handelde dit jaar tot en met augustus veel minder vanwege het coronavirus, maar exporteerde wederom meer dan het importeerde. Daardoor is het handelsoverschot vrijwel gelijkgebleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal bedroegen de import en export € 586 miljard in de eerste acht maanden van dit jaar. Dat is 9% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het handelsoverschot, hoeveel groter de export is dan de import, was met € 35 miljard nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Handel in voeding en dranken leverde iets minder op

De handelsbalans per goederencategorie laat volgens het CBS zien dat er in de eerste acht maanden van dit jaar iets minder opbrengsten zijn uit de handel in voeding en dranken dan vorig jaar. Dat komt voor dit jaar neer op € 15,2 miljard, tegenover € 15,5 miljard vorig jaar. Een afname van 2%.

Nederland importeert doorgaans meer olie en gas dan het exporteert. Dit handelstekort werd in de eerste acht maanden van 2020 kleiner vergeleken met 2019. Dat kwam doordat de vraag naar deze brandstoffen tijdens de coronacrisis afnam, evenals de prijs. Ook de opbrengsten uit de handel in natuurlijke grondstoffen daalden dit jaar, van € 5 miljard naar € 3,5 miljard.

Lees ook: Landbouwomzet groothandel hoger, andere branches lager

Artikel gaat verder onder de grafiek

Handel met Duitsland levert meeste geld op

In de maanden januari tot en met augustus 2020 was het handelsoverschot met landen in de Europese Unie (excl. het Verenigd Koninkrijk) € 61,8 miljard. Dat is € 6,8 miljard, ofwel 10%, minder dan een jaar eerder. De handel met Duitsland leverde het meeste geld op. In de eerste acht maanden van dit jaar was het handelsoverschot met Duitsland € 21,8 miljard, € 2,7 miljard minder dan een jaar eerder. Ondanks een importdaling van ruim € 4 miljard nam het Duitse aandeel in onze import toe tot 17,5% (+0,3 procentpunt).

De export van olie en gas naar Duitsland leverde in deze periode € 5,2 miljard minder op. Het belang van Duitsland in de Nederlandse export bleef stabiel op 22,5%. Frankrijk volgt na Duitsland met een handelsoverschot van € 14 miljard.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.