CBS: slechts helft horecabedrijven maakt winst

15-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Bijna de helft (47,2%) van de horecaondernemers heeft in de eerste helft van 2022 een positief bedrijfsresultaat geboekt.

Bijna een kwart (22,1%) draaide quitte en 16,5% van de horecaondernemers verwacht dat de eerste helft van dit jaar is afgesloten met een negatief bedrijfsresultaat.

Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête, die begin juli is gehouden onder ondernemers in diverse bedrijfstakken door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens het CBS waren de ondernemers in de horeca het minst positief over hun bedrijfsresultaat, samen met de ondernemers in de cultuur, sport en recreatie.

Winst gedrukt door gestegen kosten

De winst in de horeca wordt gedrukt door de gestegen kosten. Van alle horecaondernemers geeft bijna 70% aan dat ze de kosten niet (7,2%) of slechts voor een klein deel (62,7%) kunnen doorberekenen aan hun klanten; 26% stelt dat het voor een groot deel wel kan en 1,7% kan alle kostenstijgingen doorberekenen.

De horeca is volgens het CBS dan ook erg pessimistisch over het economisch klimaat voor het komende kwartaal. In de horeca heeft 3,8% van de ondernemers negatieve verwachtingen. Een kwartaal eerder was nog bijna 27% van de ondernemers positiever gestemd dan het gemiddelde.

Ondernemersvertrouwen

De mineurstemming is ook terug te zien in het ondernemersvertrouwen, dat ook is gemeten in de Conjunctuurenquête. De indicator kan boven of onder de nullijn liggen en geeft aan hoeveel procent van de ondernemers positiever of negatiever gestemd zijn over hun bedrijfstak dan de nullijn. De horeca scoort voor ondernemersvertrouwen 15,5%. Een kwartaal eerder was nog bijna 41% van de horecaondernemers positiever gestemd over hun bedrijfstak dan het gemiddelde. Tijdens de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2021 scoorde de horeca -84,3%. Ruim 8 op de 10 horecaondernemers verwachtte toen dat het slechter zou gaan.

Het ondernemersvertrouwen in de voedings- en genotmiddelenindustrie scoort volgens het CBS 2,2% voor het derde kwartaal. Dat is de laagste score in een jaar. Vorig kwartaal scoorde deze sector nog 7,8% boven de nullijn.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer