Doorgaan naar artikel

CBS: sterkste stijging ooit van verkoopprijzen voeding

De voedingsmiddelenbedrijven hebben hun producten in april dit jaar 5,1% duurder kunnen verkopen dan een maand eerder.

Nieuws
Food
Foto: Canva/Alexy Almond van Pexels premium

Foto: Canva/Alexy Almond van Pexels

De voedingsmiddelenbedrijven hebben hun producten in april dit jaar 5,1% duurder kunnen verkopen dan een maand eerder.

Niet eerder signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zo’n sterke maandelijkse stijging bij de voedingsmiddelenindustrie. De index voor de producentenprijzen in de voedingsmiddelenindustrie kwam in april 2022 op 137,5 punten (index 100 = gemiddelde verkoopprijzen in 2015). Dat is 5,1% hoger dan in maart van dit jaar en maar liefst 21,6% hoger dan in april vorig jaar.

Verkoopprijzen al 12 maanden in de lift

De gemiddelde verkoopprijzen van voedingsmiddelen zijn twaalf maanden achter elkaar gestegen. In juni 2021 berekende het CBS een index van 113,4 voor de prijzen die voedingsmiddelenproducenten in rekening brengen bij hun afnemers. De index steeg daarna iedere maand onafgebroken. Van maart naar april kwam er zelfs 5,1% bij. Dat is de sterkste maandelijkse stijging sinds januari 2012, toen het CBS startte met de maandelijkse publicatie van de producentenprijzen per sector.

Ook de producenten van dranken brengen hogere verkoopprijzen in rekening. De index van de producentenprijzen in deze sector bedraagt 120,1 punten in april dit jaar (100 = 2015). Dat is een stijging van 1,5% ten opzichte van maart 2022 en 7,2% hoger dan een jaar eerder.

Extra druk op prijzen door oorlog

De afzetprijzen van de gehele Nederlandse industrie waren in april dit jaar gemiddeld 29% hoger dan in april 2021, meldt het CBS. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de statistiek in de huidige vorm in 1981 en vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie en transport. Het CBS noemt de toename van de afzetprijzen van de industrie sinds juli 2021 ongekend groot. “In de afgelopen maanden zorgde de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijzen, boven op de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.”

Het CBS publiceert iedere maand de producentenprijsindex van de grootste sectoren van de Nederlandse industrie. Het betreft de afzetprijzen voor binnenlands gebruik en voor de export. De productenprijsindex zegt niks over de winstgevendheid in de sectoren. De industrie heeft het laatste jaar te maken met sterk gestegen kosten voor grondstoffen, energie, verpakkingen, transport en personeel.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin