CDA en PVV: even geen gevulde koek

Foto: ANP -
Foto: ANP

CDA en PVV botsten deze week hard tijdens een debat over het Europees beleid. PVV: CDA verkwanselt de boeren. CDA: PVV stemt tegen de boeren, maar voor de Partij voor de Dieren.

Als het aan de PVV ligt, kan Nederland beter gisteren dan vandaag uit de Europese Unie stappen. PVV-Kamerlid Barry Madlener verwoordde dat afgelopen week andermaal tijdens een debat over de komende vergadering van landbouwministers in Brussel. Madlener nam de gelegenheid te baat te fulmineren tegen het ‘anti-boerenkabinet’. “Boeren die nog nauwelijks de klappen van het fosfaatstelsel hebben overleefd, krijgen nu van hetzelfde anti-boerenkabinet een nieuw monster: het stikstofstelsel”, aldus Madlener.

Felle woordenwisseling

De PVV-opvatting leverde een felle woordenwisseling op tussen CDA-woordvoerder Jaco Geurts en Madlener. Geurts verweet Madlener dat de PVV in geen velden of wegen te zien was toen de Tweede Kamer debatteerde over het behoud van de derogatie voor de melkveehouderij. En toen het op stemmen aankwam, stemde de PVV tegen. Geurts vroeg of “de PVV de anti-Europa-houding zover door wil voeren dat onze boeren ook geen gebruik meer kunnen maken van de mogelijkheden die we in Europees verband hebben gecreëerd?”

Madlener begreep de vraag niet. Geurts wilde wel iets verduidelijken: “Als de PVV bij het overleg over de Meststoffenwet was geweest, had de heer Madlener kunnen merken hoe ongelooflijk belangrijk het is voor de melkveehouderij om de derogatie te behouden.”

Derogatie als ‘chantagemiddel’

Madlener kaatste de bal: “Gelooft Geurts nu werkelijk in de derogatie of laat hij zich voor de gek houden en houdt hij de boeren voor de gek?” Madlener stelde dat het CDA constant dreigt met het verlies van derogatie. Volgens hem wordt de derogatie ingezet “als een soort chantagemiddel om de boeren constant uit te knijpen en nieuwe regels uit te storten over de boeren en dan te zeggen: als we het niet doen verliezen we de derogatie. Het is meegaan in de chantage van de Europese Unie.”

Afwezigheid bij debat

Madlener beweerde dat het CDA de agrarische sector totaal aan het verkwanselen is. Geurts liet zich door de tegenstoot niet van de wijs brengen en kwam terug op de afwezigheid van de PVV bij het debat over de derogatie. “Daar had hij de discussie met ons kunnen aangaan.”

De PVV stemt voor wetsvoorstellen van de Partij voor de Dieren en daarmee tegen de landbouw

– Jaco Geurts

Vervolgens kwam hij met een volgende punt: “De PVV stemt tegen de varkenshouderij, de PVV stemt tegen de vleesveehouderij. De PVV stemt voor wetsvoorstellen van de Partij voor de Dieren en daarmee tegen de landbouw.”

Madlener ging mee in de retoriek: “Het CDA kiest om samen met D66 en GroenLinks onze eigen ondernemers kapot te maken en weigert met PVV of Forum voor Democratie om tafel te gaan, ze kiezen altijd voor links. Wij zijn tegen de stikstofregels, tegen het fosfaatstelsel. En wij vinden dat boeren gewoon mest op hun eigen land moeten kunnen uitrijden en meer dan nu het geval is. Dan kunnen ze tegelijk minder kunstmest gebruiken, dat lijkt me heel verstandig.”

‘Gevulde-koekmoment’

D66’er Tjeerd de Groot had het allemaal aangehoord. Hij dacht aan PVV’er Dion Graus, die de spanning in het debat wel eens probeert weg te halen met het voorstel om ergens onder het genot van een gevulde koek over door te praten. “Ik voel een gevulde-koekmoment aankomen”, constateerde hij.

Maar Madlener en Geurts hadden voorlopig even genoeg van elkaar: zij hoefden geen gevulde koek.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer