CDA graaft eigen graf

15-07-2022 | |
Vergaderboer Columnist
Wopke Hoekstra hield eerder een speech tijdens een digitaal CDA-congres De achtergrond moest de verbondenheid met het platteland uitstralen. - Foto: ANP
Wopke Hoekstra hield eerder een speech tijdens een digitaal CDA-congres De achtergrond moest de verbondenheid met het platteland uitstralen. - Foto: ANP

CDA is een partij met een rijke boerentraditie. Ook een bestuurderspartij. Beide wankelen in de stikstofcrisis.

Neem partijleider Wopke Hoekstra. Woont in het Gooi en gedraagt zich als een echte Randstadstedeling. Hij kreeg de wind van voren van de achterban, onder meer in Nijkerk.

Geen wonder. De leider is altijd bezig met zijn Buitenlandse Zaken en mist de aansluiting met de crisis in het binnenland.

De leider is altijd bezig met zijn Buitenlandse Zaken en mist de aansluiting met de crisis in het binnenland. Dat blijkt ook uit zijn woordkeuze over de stikstofcrisis.

Dat blijkt ook uit zijn woordkeuze over de stikstofcrisis: “Aan de ene kant moet de volgende generatie kunnen genieten van de natuur in Nederland. Het doel, de halvering van de stikstofuitstoot, blijft daarom overeind. Aan de andere kant moet er perspectief zijn voor de boeren. Zij moeten een boterham kunnen verdienen.” Let op de volgorde, eerst de natuur en dan de boer. En dat voor een partij, die zijn wortels heeft op het platteland. Of liever had, want de liefde voor het CDA verdwijnt in hoog tempo.

Dat voelen regionale bestuurders haarfijn aan. Die roerden zich fiks in Nijkerk en kregen plichtmatig gehoor van hun leider Hoekstra. Hij zegt de onrust te begrijpen en pleit voor overleg. Maar de doelen blijven bestaan.

Medelijden met Boswijk

Medelijden heb ik dan met landbouwwoordvoerder Derk Boswijk. Die doet zijn best en toont echt begrip voor de boer. Maar wat kan hij doen als zijn grote baas Hoekstra in het kabinet de zaak laat versloffen? Boswijk had vooraf tegen minister Van der Wal gezegd dat het kaartje met de stikstofreductie niet verstuurd moest worden. De minister deed het toch. Het was tenslotte maar een Kamerlid dat dit vroeg. Daar faalde Hoekstra. Hij had pal achter Boswijk moeten staan en dwars voor de verzending van het kaartje moeten gaan liggen. Maar dat deed hij niet. Hij liet Boswijk in de kou staan.

De regionale bestuurders hebben duidelijk laten merken dat Hoekstra niet hun gedroomde leider is. Het CDA verpietert op het platteland. In de Randstad stelde het CDA al niet zo veel voor. Het kan best eens zo zijn dat de stikstofcrisis voor het CDA een partijcrisis blijkt. Er blijft dan een splinterpartij over.Beheer