CDA zet coalitie en kabinet op scherp met stikstofuitspraak

22-08 | |
Minister Wopke Hoekstra stond vrijdag de pers te woord op het Binnenhof. - Foto: ANP
Minister Wopke Hoekstra stond vrijdag de pers te woord op het Binnenhof. - Foto: ANP

Voor nu wil premier Mark Rutte de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over stikstof ‘parkeren’, maar de Tweede Kamer komt ervoor terug van reces.

Hoekstra’s suggestie dat het doeljaar 2030 niet heilig is zet de verhoudingen in zowel het kabinet als de coalitie op scherp. Hoekstra houdt zich niet aan de regel dat het kabinet zich moet houden aan de gemaakte afspraken, in de CDA-achterban neemt de druk toe en de andere coalitiepartijen zijn niet van plan om af te wijken van de gemaakte afspraken.

Boeren moeten weer bondgenoot worden

Hoekstra: herstart stikstof nodig

Vrijdagochtend verscheen het interview van CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad. Wat hem betreft is er een ‘herstart’ nodig. “En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig.” Hoekstra ziet dat het huidige proces, waarbij boeren en overheid tegenover elkaar staan, tot nu toe tot weinig heeft geleid. “Boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50% reductie voor nodig. Het CDA wil de problemen niet doorschuiven naar volgende generaties. Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen,” zei hij tegen de krant.

Op de website van zijn politieke partij schrijft Hoekstra: “We moeten af van de illusie dat er maar één absolute oplossing is voor het stikstofvraagstuk, er is alleen een absolute voorwaarde: dat we het samen doen”, Ook de Kritische depositiewaarde, waar boerenorganisaties de afgelopen weken een punt van maakten, moet volgens Hoekstra van tafel. De KDW noemt hij een ‘gemankeerd middel’.

Niet te vaak afwijken van kabinetslijn

Leden van het kabinet bespraken de gewijzigde mening van Hoekstra en zijn CDA tijdens de ministerraad, maar Rutte wil de inhoudelijke discussie nu (nog) niet voeren. In zijn wekelijkse persconferentie vrijdag 19 augustus zei de premier wel dat Hoekstra ‘niet te vaak’ moet afwijken van de kabinetslijn, maar dat ‘af en toe’ een partijstandpunt ventileren kan.

Verantwoordelijk minister Van der Wal was ‘geraakt’ door de aanpak van Hoekstra. Maar vooralsnog houdt het kabinet voet bij stuk: de stikstofuitstoot moet per 2030 gehalveerd. Rutte wil eerst de uitkomsten van de gesprekken met Johan Remkes afwachten, voordat hij commentaar levert. Remkes had maandag 22 augustus zijn laatste gesprekken met onder andere de provincies en zal volgens planning nog in augustus met bevindingen komen.

Geen signalen over heroverwegen stikstofafspraken

Ook uit de coalitie had Rutte nog geen signalen gekregen dat er wensen zijn om de gemaakte afspraken over stikstof (deels) te heroverwegen. Landbouw-Kamerlid Derk Boswijk van CDA lijkt daar wel op aan te sturen. Hij twittert: “In de meeste gebieden zullen we 50% stikstofreductie in 2030 halen. Maar als we in sommige gebieden een paar jaar langer de tijd nodig hebben moeten we dat doen. Want met de hakken in het zand komen we geen stap vooruit en kunnen we niet beginnen met natuurherstel.”

De agrarische achterban van CDA was eerder uiterst kritisch op de partijlijn op het gebied van stikstof en is nu blij met de nieuwe opvatting, ze zijn blij met het zichtbare realisme en vinden het hard nodig dat in het stikstofdossier wordt teruggegaan naar de menselijke maat. Ook boerenbelangenbehartigers zijn voorzichtig positief over deze ‘eerste stap’ van het CDA naar een wat hen betreft betere aanpak.

De andere coalitiepartijen houden het vooralsnog bij de eerder gemaakte afspraak. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot deelt juist een opinieartikel, ondertekend door 38 wetenschappers op het gebied van stikstof en ecologie dat de stikstofaanpak juist niet uitgesteld moet worden. Gert-Jan Segers van ChristenUnie sluit zich aan bij de strategie van Rutte: eerst de uitkomsten van Remkes afwachten.

Lees verder onder de tweet

Tweede Kamer wil debat

De Tweede Kamer heeft niet zoveel geduld. De afgelopen weken drongen onder andere BBB en Omtzigt aan op een debat over stikstof, maar ook andere onderwerpen waren het waard om over te debatteren in de zomer. Vrijdag kwam PVV-leider Geert Wilders met het verzoek naar zijn collega’s om het debat aan te gaan over de uitspraken van CDA-leider Hoekstra. Dat debat komt er waarschijnlijk: dinsdag komt de Tweede Kamer terug van reces en moet gaan blijken of er beweging zit in de kabinetsaanpak over stikstof.

van Rooijen
Meer over


Beheer