Doorgaan naar artikel

Celstraf Vegan Streaker voor brandstichting slachterij

Foto: Canva

Foto: Canva

Dierenrechtenactivist Peter Janssen is voor brandstichting bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Ook moet hij een schadevergoeding van ruim € 5.000 betalen aan de eendenslachter. Dat heeft de rechtbank in Zutphen maandag 16 november besloten. Janssen staat bekend als de Vegan Streaker.

Statement tegen eendenslacht

Op 28 mei dit jaar gingen bij de eendenslachterij drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op, een weeghok raakte beschadigd. Zes woningen in de buurt moesten worden ontruimd. Janssen meldde zich na de brand bij de politie en verklaarde dat de brandstichting was bedoeld als statement tegen het slachten van eenden. Hij noemde zich pacifist en zei klaar te staan voor gelijke rechten voor mens en dier. Als gevolg van zijn acties is hij al meerdere keren in contact gekomen met politie en justitie, in zowel binnen- als buitenland.

Gevaar voor mensen in de buurt

De rechtbank in Zutphen stelde dat Janssen de mensen die in de buurt van de eendenslachterij wonen met zijn actie ernstig in gevaar heeft gebracht, omdat een brand zich snel en onbeheerst kan ontwikkelen. “De rookontwikkeling alleen al kan levensbedreigend zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen is niet aan de man te danken.”

Spijt

Tegen de man was dertig maanden cel geëist door het Openbaar Ministerie (OM), waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechtbank oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de man doelbewust personen en/of dieren in gevaar wilde brengen. Maar ook niet aarzelt om materiële schade te veroorzaken om zijn doelen te bereiken. “De man heeft spijt betuigd en gebruikte niet eerder in deze mate geweld. Daarom schat de reclassering het de kans dat hij nog een keer geweld zal gebruiken laag in”, aldus de rechtbank.

Mede-auteur: Stefan Essink

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin