Celstraffen geëist tegen eigenaren van Chickfriend

11-03-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Tegen de twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire is twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

De fipronilcrisis in 2017 is volgens het Openbaar Ministerie een van de grootste fraudezaken in de Nederlandse voedselindustrie.

Hoge strafeisen

Vanwege de omvang van de crisis zijn de strafeisen hoog, meenden de twee officieren van justitie op de eerste dag van de strafzaak in Zwolle op woensdag 10 maart. “Miljoenen kippen hebben zinloos geleden en zijn zinloos gestorven”, zeiden de officieren over de zomer van 2017. Chickfriend en dochterbedrijf Chickclean waren in 2016 en 2017 succesvol met de bestrijding van bloedluis in pluimveestallen. Wat er in hun ‘wondermiddel’ Dega-16 precies zat, wisten ze niet, zeiden ze op de zitting. Bij zeker 180 pluimveehouders pasten ze het middel toe. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen na de ontdekking van bestrijdingsmiddel fipronil in eieren, kregen ze argwaan, zeiden ze de rechters. “Dit hebben wij de boeren nooit aan willen doen”, zei de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld. Het Openbaar Ministerie wil dat hij en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert ook voor drie jaar geen agrarisch beroep mogen uitoefenen.

Bedrijven niet voortzetten

Het OM vindt dat dat de heren dit product hebben verkocht terwijl ze wisten dat het schadelijk was voor de volksgezondheid en milieu. Bovendien verzwegen ze dit aan de pluimveehouders. Ook wil het OM Chickfriend en Chickclean voor een jaar stilleggen. Beide vennootschappen bestaan alleen nog vanwege een verzekeringskwestie, zei IJ. Ze willen hun bedrijven niet voortzetten. Donderdag 11 maart is het woord aan hun advocaten. De rechtbank moet nog een datum voor de uitspraak bepalen.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur


Beheer