Celstraffen voor hoofdverdachten fipronil-affaire

12-04-2021 | |
Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ. - Beeld: ANP
Rechtbanktekening van Martin van de B. en Mathijs IJ. - Beeld: ANP

De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronil-affaire zijn maandag 12 april veroordeeld tot elk een jaar celstraf.

De rechtbank in Zwolle acht bewezen dat de twee mannen met hun bedrijven ChickClean en ChickFriend de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Miljoenen eieren werden in de zomer van 2017 vernietigd toen er het bestrijdingsmiddel fipronil in was aangetroffen. De affaire is met een geschatte schade van € 75 miljoen een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de twee zittingsdagen in maart. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht door stallen te reinigen met fipronil, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle. Fipronil is een biocide die niet in de voedselketen gebruikt mag worden. “Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden.”

Volksgezondheid in gevaar

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen met hun bedrijven ChickClean en Chickfriend. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat, wisten de twee heren niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan. De rechtbank meent dat ze met hun onwetendheid de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht. Ze waren professionals die de werkzame stoffen in hun schoonmaakmiddel hadden moeten onderzoeken. Ook als ze wel wisten dat er fipronil in zat, maar geen idee hadden of ze het middel mochten gebruiken, hadden ze nader onderzoek moeten doen, vindt de rechtbank.

Aansprakelijk gesteld

De bedrijven ChickClean en ChickFriend moeten voorwaardelijke boetes betalen van elk € 25.000. Het opleggen van een onvoorwaardelijke boete vond de rechtbank niet passend, ook omdat de vorderingen van benadeelde pluimveehouders vele malen hoger zijn. De rechtbank vindt dat hier de gedupeerden voorrang moeten krijgen. Meer dan honderd pluimveehouders wisten eerder via de rechtbank in Arnhem de twee heren aansprakelijk te stellen. Over de hoogte van het bedrag dat ze de pluimveehouders moeten betalen, is overleg tussen de advocaten.

Straffen vallen lager uit

Beide bedrijven zijn sinds de zomer van 2017 niet meer actief. Tegen het duo was twee jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. De rechtbank komt lager uit, mede gezien de grote schade die de affaire ook bij de twee verdachten en hun gezinnen heeft veroorzaakt.

In de fipronil-affaire is niemand ziek geworden. Daarom doet de hoogte van de straf geen recht aan de feiten, vindt advocaat Aart van Voorthuizen, die Van de B. bijstaat. “De rechtbank gaat hierin niet uit van de feiten, maar van wat had kunnen gebeuren.” Hij weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur


Beheer