Skip to content

Cem Özdemir nieuwe Duitse landbouwminister

De nieuwe minister van Voeding en Landbouw in Duitsland wordt Cem Özdemir, van de Groenen.

De nieuwe minister van Voeding en Landbouw in Duitsland wordt Cem Özdemir, van de Groenen. - Foto: ANP premium

De nieuwe minister van Voeding en Landbouw in Duitsland wordt Cem Özdemir, van de Groenen. - Foto: ANP

De nieuwe minister van Voeding en Landbouw in Duitsland wordt Cem Özdemir, van de Groenen.

Dat melden Duitse media. Özdemir geldt als representant van de ‘realo‘s’ binnen de groene partij, de rechtervleugel. Zijn rivaal voor deze post was agrarisch econoom Steffi Lemke uit Rosslau (Sachsen-anhalt), maar die krijgt het ministerie van milieu. Volgens de Duitse media zijn deze benoemingen, die nog officieel bevestigd moeten worden, een nederlaag voor de linkervleugel van de Groene partij.

Cem Özdemir (55) is afkomstig uit de buurt van Stuttgart, zijn ouders zijn in de jaren zestig uit Turkije naar Duitsland gekomen. Hij schreef verschillende boeken over het thema immigratie, integratie en multiculturele samenleving. Op zijn website staat een uitspraak van hem groot weergegeven dat de eerste hoofddoeken die hij zag niet om de hoofden van Turkse vrouwen zaten, maar gedragen werden door Schwabische boerinnen.

Maatschappelijke betrokkenheid

Uit zijn biografie blijkt een grote maatschappelijke betrokkenheid en activiteit op verschillend gebied, maar weinig van die activiteiten hebben een link met landbouw. Wel is bekend dat hij vegetariër is, meldt landbouwsite Agrarheute.com.

Özdemir heeft tot 2002 acht jaar in het Duitse parlement gezeten en van 2004 tot 2009 was hij lid van de groene fractie in het Europees parlement. In 2013 keerde hij terug naar de Bondsdag.

De benoeming is nog niet definitief. De voordracht staat wel vast, en is gepubliceerd door de Groenen. Maar tussen vandaag en 6 december moeten de leden van de Groenen nog hun fiat geven over het regeerakkoord.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin