Centje bij op de varkensprijs

15-09 | |
Vion verhoogde de varkensprijs met € 0,01 per kilo. Dat is inclusief btw. - Foto: Henk Riswick
Vion verhoogde de varkensprijs met € 0,01 per kilo. Dat is inclusief btw. - Foto: Henk Riswick

De varkensprijs in ons land doet net iets meer dan prijshoudend deze week.

Waar de Duitse varkensprijs de afgelopen weken forse verhogingen kende, bleven de noteringen in ons land onveranderd. Voor DCA reden om zijn Beursprijs te verhogen met € 0,03 naar € 1,96 per kilo geslacht gewicht. Een duidelijk signaal naar slachterijen om de varkenshouder niet te vergeten, want de Beursprijs liep al € 0,04 voor op de slachterijnoteringen.
Het zette slachterijen niet aan tot echte beweging. Om wel iets te doen, verhoogde Vion met € 0,01 per kilo. Dat is inclusief btw. Een voorbeeld dat andere slachterijen volgen. Compaxo en Van Rooi plussen ex btw naar respectievelijk € 1,81 en € 1,82 per kilo geslacht gewicht.

Lees verder onder de grafiek

Kosten stijgen

Meer zit er volgens slachterijen niet in. Ze zien hun kosten stijgen. CO2, waarmee dieren bedwelmd worden, maar wat ook bij de vleesverpakking wordt gebruikt, is vertienvoudigd in prijs. En ook de energiekosten om de slachtlijn en de koeling en vriezers te laten draaien zijn hoog.
Meer zorg hebben ze over de afzet die lastiger wordt; consumenten besteden minder aan boodschappen. Ze kopen daarbij ook minder vlees.

Argumenten waarmee varkenshouders moeite hebben: zij komen al twee jaar niet uit de kosten en krijgen ook een hogere energierekening. En tegenover de teruglopende consumptie staat de valuta-verhouding met de dollar. Nederlandse bedrijven kunnen makkelijker exporteren nu de euro aan kracht verloren heeft t.o.v. de dollar.

Maar de grootste doorn in het oog is de hoogte van de prijs. Waar niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen de varkensprijs boven € 2 staat, zit die in ons land daar nog ruim onder. De achterstand op de Duitse notering is inmiddels opgelopen tot ruim € 0,20. ‘Het lijkt wel of slachterijen gewoon niet willen verhogen’, is het gevoel dat leeft.

Lees ook: Bescheiden plusje op biggenprijs

Lees verder onder de grafiek

Varkensprijs onder druk

Toch lijkt het er niet op dat de prijs op korte termijn verder oploopt. De Duitse slachterijen zeggen de laatste twee verhogingen, met € 0,05 per kilo, volledig uit eigen zak betaald te hebben. En de trend in de verkoop is omlaag.
Daarbij zeggen ze overspoeld te worden met aanbod van varkens uit Nederland. Nederlandse varkenshandelaren merken dat Duitse slachterijen daar slechts selectief op in gaan. Evengoed is het wel zo dat Duitse slachterijen openlijk de verwachting uitspreken dat de Duitse noteringen gaan kantelen, ofwel dat de prijs weer omlaag gaat.
Of dat direct gebeurt valt nog te bezien. Zonder ruime importen is de felle concurrentie om de ‘grondstof varken’ niet van de ene op de andere week voorbij. Maar de opgaande lijn is er wel uit, waardoor ook de stuwende werking afneemt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer