Cerescon: oogstrobot alternatief voor aspergestekers

Thérese van Vinken van Cerescon: "De early adopters gaan volgend jaar asperges oogsten met de Sparter. Dan worden de voordelen voor iedereen zichtbaar.” - Foto: Bert Jansen
Thérese van Vinken van Cerescon: "De early adopters gaan volgend jaar asperges oogsten met de Sparter. Dan worden de voordelen voor iedereen zichtbaar.” - Foto: Bert Jansen

Thérese van Vinken van Cerescon, fabrikant van aspergeoogstmachines, is optimistisch over de marktontwikkeling in de aspergesector.

Met enige schroom benoemt Thérese van Vinken een positief aspect van de coronacrisis. “Let wel, voor alle ondernemers is dit jaar ellendig verlopen. Zeker in de agrarische sector. Ik zie ook een andere kant; aspergetelers zijn er dit jaar nog meer bewust van dat zij een probleem hebben met de oogst. Daar hebben wij met de Sparter een oplossing voor. Maar veel liever had ik die hele pandemie niet gehad.”

Sparter oogstmachine

Van Vinken is medeoprichter en financieel directeur van Cerescon, de onderneming die in de aspergewereld flink aan de weg timmert met de zelf ontwikkelde aspergeoogstmachine, de Sparter. Na een aanloop van enkele jaren begint de verkoop nu op gang te komen. “Dat is natuurlijk geweldig. Niet verwonderlijk dat de markt een afwachtende houding aanneemt. Er is bijvoorbeeld angst voor kinderziektes. De early adopters gaan er volgend jaar mee oogsten. Dan worden de voordelen voor iedereen zichtbaar.”

Meer kilo’s van het land met oogstrobot

Alle benodigde functies zijn in de oogstrobot geïntegreerd. De machine detecteert met sensoren al rijdend de asperges ondergronds, steekt en voert ze af en herstelt het zandbed. Door de manier van detecteren en steken ontstaat minder schade aan de asperges dan bij handmatig oogsten, dus er komen meer kilo’s van het land. Bovendien verkleuren de asperges niet. Dat levert op de veiling een hogere prijs op. Volgens Van Vinken kan de investering in de machine, mits optimaal ingezet, in zo’n vier tot vijf jaar worden terugverdiend.

Begin dit jaar won Cerescon uit Heeze (Br.) met zijn Sparter de Brabantse Innovatie Award 2020. De hightech maakindustrie uit de regio Eindhoven kiest jaarlijks een technische innovatie die veelbelovend is in de betreffende markt. Van Vinken is er nog steeds trots op. “De echte kenners kozen onze oogstmachine uit een tiental andere innovaties. Wij zien dat als de bevestiging dat we goed bezig zijn. Ben ik nog steeds blij mee.”

Arbeidsprobleem

Een hogere opbrengst, minder beschadigingen, betere kwaliteit en dus hogere prijzen per kilo. Het zijn allemaal voordelen van de selectieve aspergeoogstmachine. Misschien nog belangrijker is de oplossing die de Sparter biedt voor het arbeidsprobleem tijdens de oogst. Dat is al jaren een probleem voor de telers, afgelopen coronajaar was het dat helemaal.

Automatisch oogsten is een welkom alternatief voor handmatig steken

“De grenzen gingen dicht waardoor de vaste stekers uit Oost-Europa wekenlang niet konden komen. En als er vervangers gevonden werden, hielden die er vaak snel weer mee op. Een deel van de asperges is in de grond blijven zitten. De huisvestingsregels worden steeds strenger. Automatisch oogsten is dan een welkom alternatief voor handmatig steken.”

Voor 2020 stonden verschillende demonstraties op het programma. Die in Italië en Frankrijk werden vanwege corona geschrapt. Uiteindelijk heeft de Sparter toch op een aantal percelen in Duitsland en in Nederland asperges gestoken. Bij de demonstratie in Nederland kwamen zo’n 250 mensen kijken. De belangstelling in de sector groeit.

Zes Sparters in productie

Inmiddels zijn zes machines in productie. Drie zijn er verkocht, twee worden verhuurd (met een optie op koop) en de zesde wordt ingezet als demonstratiemachine in Duitsland. Twee grote en innovatieve aspergetelers uit Nederland hebben de Sparter gekocht. “Deze telers zitten in onze gebruikersgroep, ze hebben meegepraat tijdens de ontwikkeling en weten dus precies wat de oogstmachine kan. Dat zij er nu mee gaan oogsten, helpt anderen over de streep.”

Duitsland belangrijkste afzetmarkt voor Cerescon

Voor Cerescon is Duitsland de belangrijkste afzetmarkt. Het areaal asperges is daar zes keer groter dan in Nederland. In Duitsland neemt het areaal af, in de afgelopen jaren van 25.000 hectare naar circa 21.000 hectare. Daar is Van Vinken niet blij mee. “Maar zorgwekkend vind ik die teruggang niet. Het gebrek aan stekers is een belangrijke, zo niet de belangrijkste reden dat telers ermee stoppen. Wie automatisch oogst, kan zich helemaal concentreren op de teelt.”

Van Vinken is niet bang voor concurrentie. Sterker nog, er is een bedrijf in Nederland bezig met een aspergeoogstmachine. “Wij zijn overtuigd van de voordelen van onze machine: de ondergrondse detectie met meer en betere kwaliteit asperges. Concurrentie is niet verkeerd, dat houdt ons juist scherp. Bovendien ontwikkelt de markt zich sneller als afnemers kunnen kiezen. Dat is met de smartphones ook zo gegaan.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.