Cerescon wint innovatieprijs met oogstrobot asperge

10-02-2020 | |
De autonome robot van Cerescon vervangt 25 'handstekers'. - Foto: Stan Verstegen
De autonome robot van Cerescon vervangt 25 'handstekers'. - Foto: Stan Verstegen

Het Brabantse Cerescon heeft de Inspiratie & Innovatie Award 2020 gewonnen voor de Sparter, een oogstrobot voor witte asperges.

Mikrocentrum reikte de prijs uit. Dit is een kennis- en netwerkorganisatie uit de Brainport regio (Eindhoven en omgeving) die technische bedrijven in de maakindustrie ondersteunt.

Oogstrobot vervangt 25 handstekers

Cerescon toonde zijn nieuwe 1-rijige zelfrijdende Sparter op de EXPO SE 2019 in Karlsruhe. Deze oogstrobot kan tot 30 hectare per seizoen oogsten en vervangt ongeveer 25 handstekers. De machine detecteert de oogstrijpe asperge terwijl die nog ondergronds (in de rug) zit, steekt deze uit en herstelt tot slot de aspergerug. Door de vroegtijdige detectie oogst de teler meer en betere kwaliteit asperges. Trekker en chauffeur zijn overbodig; op rupsbanden werkt de Sparter autonoom het veld af.

Demo’s in binnen- en buitenland

Cerescon gebruikt komend seizoen demo’s in binnen- en buitenland. In 2021 test het diverse exemplaren uit de 0-serie in de praktijk. In 5 jaar tijd wil de Brabantse onderneming doorgroeien naar 150 verkochte machines per jaar.

Publiek kiest

Uit alle inzendingen selecteerde een jury 4 bedrijven uit 10 kandidaten voor de prijs. Die 4 mochten hun innovatie ‘pitchen’, waarop het aanwezige publiek de Sparter als winnaar aanwees. Naast de award ontving Cerescon € 5.000 aan vouchers, te besteden bij Mikrocentrum.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Wientjes
Eric Wientjes Freelance redacteur


Beheer