Certis: Veel meer animo voor kiemremmer Biox-M

08-12-2020 | |
Fritesaardappelen in bewaring. Biox-M is nu nog de enige kiemremmer die alle Duitse fritesaardappelen kiemvrij kan houden. - Foto: Bert Jansen
Fritesaardappelen in bewaring. Biox-M is nu nog de enige kiemremmer die alle Duitse fritesaardappelen kiemvrij kan houden. - Foto: Bert Jansen

Er is in Europa veel meer animo voor de kiemremmer Biox-M. Dat bevestigt middelenfabrikant Certis Nederland.

“Dat er Europees veel meer animo voor Biox-M is, kunnen we duidelijk merken”, zegt Harry Salomons van Certis Nederland. De middelenfabrikant kan de bestellingen van de Nederlandse middelenhandelaars nakomen, omdat deze volumes reeds zijn gereserveerd.

Reden voor de krappere voorraad is dat de animo voor Biox-M groter is dan vooraf ingeschat. Ook het verbod op de kiemremmers 1,4Sight en Argos door de Duitse Bundesamt für Verbraucherschuts und Lebensmittelsicherheit (BVL) zorgt ervoor dat de Europese kiemremmermarkt volledig in onbalans raakt.

Duitse voedselveiligheidsautoriteit: kiemremmers brandgevaarlijk

Beide kiemremmers zouden volgens BVL brandgevaarlijk zijn. Twee bewaarschuren brandden recent af, omdat de heetvernevelingsapparatuur vlam vatte. Waarschijnlijk zijn ze toegepast met swingfogs zonder terugslagklep, waarmee de telers voorheen chloorprofam gasten. 1,4Sight en Argos hadden geen expliciete waarschuwing op hun etiket staan dat bepaalde heetvernevelingsapparatuur volgens BVL minder geschikt is, Biox-M heeft het etiket wel op orde. Daarom blijft Biox-M in Duitsland wel toegestaan, meldt BVL.

Pas als de toelatingshouders van Argos en 1,4Sight hebben aangetoond dat bepaalde vernevelingsapparatuur wel veilig te gebruiken is in combinatie met hun product en het etiket hebben aangepast, wordt het verbod opgegeven. Eric Kiers van BASF Nederland weet niet hoe lang dat nog gaat duren.

Biox-M in Duitsland enige kiemremmer

Gevolg daarvan is dus de komende tijd een enorme vraag naar Biox-M in Duitsland, omdat dit nu de enige kiemremmer is om alle Duitse fritesaardappelen kiemvrij te houden.

Certis Duitsland zoekt nu in Europa naar extra voorraden Biox-M. Anderzijds zal in Duitsland ongebruikte 1,4Sight en Argos zijn weg vinden naar de rest van Europa. Dat middelenfabrikanten gedurende het seizoen voorraden herverdelen over Europa naar gelang de vraag, is niet ongebruikelijk.

Geen verbod 1,4Sight en Argos in Nederland

Een verbod van 1,4Sight en Argos in Nederland komt er niet, antwoordt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB). Beide middelen zijn toegelaten in Nederland en het CTGB zijn ook geen meldingen bekend van het ontstaan van brand door deze middelen. Het CTGB kijkt bij de beoordeling van een middel altijd naar de risico’s bij juist gebruik. CTGB: “Daarbij beoordelen we ook of het voorgeschreven gebruik realistisch is. Is dat het geval en komen er geen meldingen binnen die het tegendeel bewijzen, dan zullen wij een middel niet met onmiddellijke ingang verbieden”, aldus Hans van Boven van het CTGB.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur
Meer overBeheer