Chaos regeert nog in ons polderlandschap

30-12-2019 | Laatste update op 26-01 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Koos Groenewold. -
Foto: Koos Groenewold.

De gevestigde orde is niet automatisch spreekbuis van alle boeren.

Het jaar 2019 laat een chaos achter. De Eerste Kamer stemt op de valreep naar 2020 in met de Spoedwet aanpak stikstof. Resultaat van een staaltje politiek handjeklap van kabinet-Rutte III. De brand is echter nog niet geblust. Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten praten nog met het Landbouw Collectief over de vervolgaanpak van de stikstofcrisis.

Schouten moet vooral coalitiegenoot D66 overtuigen

En reken maar dat dit nog aardig wat vuurwerk gaat opleveren. Én veerkracht vergt van alle betrokken partijen. Schouten moet vooral coalitiegenoot D66 overtuigen.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het collectief heeft de handen vol om alle dertien betrokken organisaties op één lijn te krijgen. Eind 2019 ruzieden Farmers Defence Force (FDF) en varkenshoudersorganisatie POV al openlijk met LTO Nederland.

Nog tijdens de onderhandelingen spant het Landbouw Collectief een rechtszaak tegen Schouten aan. Het collectief wil de saneringsregeling voor de varkenshouderij openbreken.

Iedereen loopt op eieren, te bang een verkeerd woord te gebruiken. Te angstig om trekkers op de stoep te krijgen. Vraag het zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina

Dit alles heeft niets meer te maken met polderen. Jarenlang was dit gelouterde model de kracht van de groene lobby. Het lijkt alsof de agribusiness nu buitenspel staat, althans zich nadrukkelijk in de coulissen verschuilt. Rondom bedrijvencollectief Agri NL is het angstvallig stil. Iedereen loopt op eieren. Te bang om een verkeerd woord te gebruiken. Te angstig om trekkers op de stoep te krijgen. Vraag het zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina.

‘Zelfs rechter houdt hen niet van de snelweg’

Het is wel de realiteit anno 2020. De gevestigde orde is niet automatisch spreekbuis van alle boeren. FDF heeft zijn basis in een besloten facebookgroep met ruim 53.000 leden. Via Facebook en Twitter gaat informatie supersnel. Boeren hebben de macht van de trekker ontdekt. Zelfs de rechter – in de uitspraak rond supermarktblokkades – houdt hen niet van de (snel)weg.

Dijkhuizen heeft hier als voorman een rol als mediator. Hij moet alle spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houden

In dit proces zoekt ieder zijn eigen route: harde trekkeracties, stevige taal of publieksvriendelijk op de Dam. Als ieder de ander in zijn waarde laat, kan deze aanpak de lobby versterken. Dijkhuizen heeft hier als voorman een rol als mediator. Hij moet alle spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houden.

Juist daarom is populisme gevaarlijk, want dat zoekt niet naar oplossingen, maar is alleen een klankkast die onvrede versterkt

De onderwerpen politiseren ook. Nu is op zich dit niet erg, juist goed: publieke discussie, in openheid belangen afwegen, is de kern van politiek en van democratie. Als iedereen maar aan bod komt en goede inhoudelijke argumenten ook tellen, naast belangen en emoties. Juist daarom is populisme gevaarlijk, want dat zoekt niet naar oplossingen, maar is alleen een klankkast die onvrede versterkt als doel op zich.

In de dossiers van 2020 rond klimaat, stikstof (nog steeds), mest, Europees landbouw- en middelenbeleid is die zoektocht naar oplossingen hard nodig.

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.