Charmeoffensief Rutte in volle gang

15-11-2019 | Laatste update op 08-11 | |
'Teflon Mark' en de weglachpremier wordt Mark Rutte wel genoemd. Woensdag boekte hij weer succes. - foto: anp
'Teflon Mark' en de weglachpremier wordt Mark Rutte wel genoemd. Woensdag boekte hij weer succes.

Met een schouderklop en een luisterend oor van premier Rutte worden de stikstofproblemen niet opgelost. Wel neemt het de ergste kou uit de lucht.

‘Waar is Rutte?’, klonk het zowel bij de grote acties van boeren en van bouwers op het Malieveld in Den Haag. Ook oppositiepartijen vonden het tijd dat het stikstofdossier ‘chefsache’ werd. Premier Mark Rutte reageerde daarop dat het stikstofdossier al geruime tijd hoog op zijn prioriteitenlijst staat, maar dat zijn rol vooral was om de vakministers aan te sturen. Landbouwminister Carola Schouten heeft de lead.

Rutte neemt de lead

Hoewel Rutte ontkent dat hij eerder niet betrokken was bij het dossier, geeft de premier wel duidelijk gehoor aan de kritiek die hij kreeg. Opeens staat Rutte vooraan bij het zoeken naar een oplossing voor het – in zijn ogen – moeilijkste dossier waar hij als premier mee te maken heeft gehad. Rutte neemt (ook) naar buiten toe de lead in het ingewikkelde dossier.

Vragen zelf beantwoorden

Ook naar ‘het veld’ staat Rutte op. Vorige week toog de premier naar een schuur in het Overijsselse Vinkenbuurt om met boeren in gesprek te gaan over de onzekerheid waarin zij verkeren. Rutte kreeg een spervuur van kritische vragen. En terwijl Rutte normaal bij technische vragen snel doorverwijst naar de vakspecialisten, zoals landbouwwoordvoerder Helma Lodders, beantwoordde hij de vragen nu zelf, onder toeziend oog van Kamerleden Mark Harbers, Erik Ziengs en Lodders. Rutte kon de boeren niet geruststellen, maar benadrukte wel dat hij zijn best doet om tot een werkbare oplossing te komen. ‘Kern is dat boeren die door willen, ook door kunnen”, is een veel gehoorde oneliner van de premier.

Ze gaan de boel wel vlottrekken, maar wij denken gewoon dat het te lang duurt en dat er nog veel bedrijven failliet gaan

Arnold van Tuytel, voorman van actiecomité Grond in Verzet

Gemengde gevoelens

Ruttes tour vervolgde deze week langs de bouwer en de boer. Dinsdagavond 12 november ontving hij op het Catshuis vertegenwoordigers van de bouwsector. Zij kwamen met gemengde gevoelens uit het gesprek. “Ze gaan de boel wel vlottrekken, maar wij denken gewoon dat het te lang duurt en dat er nog veel bedrijven failliet gaan”, zei voorman Arnold van Tuytel van actiecomité Grond in Verzet tegen de Telegraaf. Rutte heeft hem er wel van kunnen overtuigen dat het kabinet de urgentie van de problematiek ziet, maar ook dat het niet eenvoudig is om een oplossing te bedenken.

Lunch op het Catshuis

BIj de lunch met de boeren op het Catshuis was het al niet veel anders. Vakkundig waren er twaalf boeren op persoonlijke titel uitgenodigd. Alle sectoren, van intensief tot biologisch, waren vertegenwoordigd. Dit was tegen het zere been van de gevestige organisaties, die niet waren uitgenodigd. Toen Agractie vervolgens een actie aankondigde, werden LTO, POV, Agractie en Farmers Defence Force alsnog op het laatste moment uitgenodigd. Maar ze gingen niet en de voorgenomen actie werd doorgezet: tientallen trekkers stonden voor het Catshuis.

Ah joh, dan ga je toch gewoon mee?

Mark Rutte

Vijf boeren mee

De situatie was een uitgelezen kans voor Rutte. Bij de ingang van het Catshuis mengde hij zich, samen met Schouten, tussen de tientallen tot honderden boeren. De boze boeren klaagden dat ze niet gehoord worden. “Ah joh, dan ga je toch gewoon mee?” nodigde hij spontaan uit. ‘Vijf mensen mogen mee”, sprak een joviale, spontane Rutte.

Angel en frustratie

Met een schouderklop, een luisterend oor en uitgesproken begrip, pakt Rutte de aanwezige boeren in. “We hebben écht een heel goed gesprek gehad’, sprak een van hen die onverwacht vanuit de demonstratie mocht aanschuiven aan tafel. Rutte heeft zijn boodschap met een persoonlijk gesprek goed duidelijk kunnen maken: het kabinet doet zijn uiterste best, maar door alle regels kan het niet snel en zitten er een hoop belemmeringen aan. “Het zijn ook maar poppetjes, zij zitten ook met de ministeries”, sprak een van de boeren.
Het charmeoffensief van Rutte is vol op stoom en dat zal in eerste instantie zeker geen stikstofreductie opleveren. Maar het levert wel begrip en iets meer goodwil op, waarmee de angel en frustratie een beetje uit het dossier wordt gehaald.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer