Chef Stikstof Schouten is aan zet

Heijdra
Anita Heijdra Vleesveehouder
Minister Carola Schouten staat de pers te woord. Op de voorgrond Jeroen van Maanen (Farmers Defence Force). - Foto: ANP
Minister Carola Schouten staat de pers te woord. Op de voorgrond Jeroen van Maanen (Farmers Defence Force). - Foto: ANP

De actie van Farmers Defence Force en de spraakmakende publicatie van stikstofcijfers door het Mesdagfonds liggen alweer een week achter ons. Vele boeren zijn overgegaan tot de orde van de dag.

Zij maken zich vooral druk om de overvolle mestopslag en de vraag wanneer we kunnen gaan uitrijden.

Respect voor deze helden

Wat bij mij is blijven hangen, is respect voor de helden die namens ons onverstoorbaar strijden voor het gelijk van de Nederlandse agrarische sector. Geen enkele vergoeding is toereikend voor alle inzet en risico’s die zij daarbij lopen.

Ik heb diep respect voor Geesje Rotgers van het Mesdag Zuivelfonds, die vanuit een diepgeworteld gevoel van rechtvaardigheid veel verder gaat dan haar functieomschrijving voorschrijft.

Vogelaar liet zich geen minuut van de wijs brengen

Ook voor Mesdagfonds-voorzitter Jan Cees Vogelaar, tegenwoordig beter bekend als Jan Cees Goochelaar, heb ik enorme bewondering, door de manier waarop hij in Nieuwsuur het gesprek met Arjan Noorlander steeds terug wist te brengen naar de feiten.

Noorlander die door de NOS wordt aangeduid als ‘politiek duider’ deed in de live-uitzending geen enkele moeite om een onafhankelijk journalist te zijn. Vogelaar liet zich echter geen minuut van de wijs brengen. Dat doen weinigen hem na, zelfs niet na intensieve mediatraining.

RIVM kiest de tegenaanval

Natuurlijk heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de tegenaanval gekozen. Zij waren immers gewaarschuwd. Sterker nog, er is tot op het allerlaatste moment geprobeerd om samen met dit rijksinstituut tot een eenduidige meetmethode te komen. ‘Samen Sterk’ was ook in dit geval de beste methode geweest om de hoofddoelstelling van het RIVM te borgen, namelijk een gezonde bevolking en duurzame en gezonde leefomgeving.

Ego’s en gezichtsverlies hebben het gewonnen van deze doelstelling die voor ons land, onze economie en onze agrarische sector de beste keuze was geweest. En wie niet met ons is, is tegen ons.

Ego’s en gezichtsverlies hebben het gewonnen

Het woord is nu aan Chef Stikstof, zoals landbouwminister Carola Schouten zichzelf noemde bij OP1. Ik hoop oprecht dat ik haar ook ooit op mijn lijstje van helden kan plaatsen. Daarvoor moet ze echter nog behoorlijk veel credits verzamelen.Beheer