Chemie nog onmisbaar in voedselproductie

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De voorgenomen beursgang van het Belgische agritechbedrijf Biotalys past in een trend.

De voedselproductie moet minder afhankelijk worden van chemische gewasbescherming en geleidelijk overstappen op laag-risico middelen. Biotalys wil naar de beurs in Brussel om geld op te halen voor de ontwikkeling van biologische middelen.

Minder afhankelijk van chemische gewasbescherming

De noodzaak om over te stappen van chemische op biologische gewasbescherming wordt breed gevoeld, ook in de primaire sector. De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft het Actieplan Plantgezondheid. Boerenorganisatie LTO heeft een eigen visie: Plantgezondheid 2030. Demissionair landbouwminister Schouten presenteerde in 2019 de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Alle neuzen wijzen dezelfde kant op: de landbouw moet in 2030 minder afhankelijk zijn van chemische gewasbescherming. Het Brusselse plan Farm-to-Fork gaat nog verder en wil dat in 2030 een kwart van het landbouwareaal in de EU biologisch is.

Zonder chemie wordt voedsel duurder

De landbouworganisaties benadrukken terecht dat de overgang geleidelijk moet zijn. Chemie is nog nodig om ziekten, plagen en onkruid onder de duim te houden. Zonder chemie wordt voedsel duurder. Dat inzicht ontbreekt wel eens bij natuur- en milieuorganisaties. Die zien de overgang naar een volledig groene gewasbescherming liever vandaag dan morgen gerealiseerd.

Zwitserland

De noodzaak van een geleidelijke overgang wordt wel gezien door de bevolking in Zwitserland. Een meerderheid van 61% van de Zwitsers is tegen een verbod op chemische gewasbescherming, blijkt uit de uitslagen van twee referenda (‘Schoon Drinkwater’ en ‘Pesticide Vrij’). Het is een opsteker voor de landbouw en de voedselproducenten dat ook burgers inzien dat chemie voorlopig onmisbaar blijft voor een betaalbare voedselproductie. Maar een pas op de plaats maken is er niet bij. De trend naar een groenere voedselproductie is onomkeerbaar.
Beheer