China blijft fors varkensvlees importeren

Productie van voorverpakte worsten bij een vestiging van WH Group in Zhengzhou, China. In totaal slachtte het bedrijf in 2020 46% minder varkens in vergelijking met het jaar ervoor. - Foto: ANP
Productie van voorverpakte worsten bij een vestiging van WH Group in Zhengzhou, China. In totaal slachtte het bedrijf in 2020 46% minder varkens in vergelijking met het jaar ervoor. - Foto: ANP

China importeerde in maart ruim 11% meer vlees dan in dezelfde maand vorig jaar. De wens van het land is meer zelfvoorzienend te worden, maar Afrikaanse varkenspest blijft roet in het eten gooien.

China heeft de wens om zelfvoorzienendheid in varkensvlees steeds meer op te krikken. Vorig jaar bleek uit een document van de Chinese overheid dat het land streeft naar een zelfvoorzieningsgraad van 95%. Daarmee wordt het land dus steeds minder afhankelijk van de import vanuit andere landen. Dat neemt ook exportmogelijkheden voor Nederland weg.

Onder andere Vion-baas Ronald Lotgerink en directeur van Agrifirm Dick Hordijk zeiden onlangs al dat de export naar verre landen zoals China minder belangrijk wordt en dat Nederland zich meer moet richten op verkoop dichter bij huis. Van die zelfvoorzienendheid in China is echter in de laatste maanden nog weinig te zien. Afrikaanse varkenspest (AVP) gooit namelijk roet in het eten.

In maart ruim 1 miljoen ton vlees geïmporteerd

China importeerde in maart van dit jaar ruim 1 miljoen ton aan vlees, waarvan het grootste deel varkensvlees. Dat is het grootste maandelijks volume sinds ten minste januari 2020. China’s import van vlees nam in maart toe met ruim 11% ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2020 werd 2,6 miljoen ton vlees geïmporteerd. Dat is bijna 21% meer dan een jaar eerder. Dat gebeurde terwijl de lokale varkensvleesprijzen in het land scherp daalden sinds het begin van het jaar.

Lees ook: Fokvarkens voor China lijken niet aan te slepen

Rabobank: dit jaar 15% meer varkens in China

Het grote volume is waarschijnlijk een record, stelt Pan Chenjun, analist bij Rabobank tegenover internationaal persbureau Reuters. De volumegroei illustreert de marktverwachting van een aanzienlijk tekort aan vlees na nieuwe uitbraken van AVP in de winter.

China’s varkensstapel was bezig aan een herstel in 2020, maar dit herstel wordt opgehouden door onder andere nieuwe uitbraken. Rabobank stelde in een varkensvleesupdate echter dat de uitbraken beperkter zijn dan in 2019. De bank verwacht dat het aantal varkens in China in 2021 ongeveer met 15% toeneemt, waardoor ‘de vraag naar geïmporteerd varkensvlees vergeleken met vorig jaar met minstens 10 tot 15% zal dalen’.

Chinees WH Group: kleiner aanbod, hogere prijzen

De grote Chinese slachterij WH Group, die in de Verenigde Staten eigenaar is van de eveneens grote slachterij Smithfield Foods, noemde tijdens de presentatie van de jaarcijfers ook illegale dodelijke vaccins tegen AVP als oorzaak van de krimp van de varkensstapel. De slachterij verwacht daardoor een kleiner aanbod, dat zal zorgen voor hogere prijzen, aldus een topman van WH Group.

De slachterij slachtte in 2020 maar liefst 46% minder varkens in vergelijking met het jaar ervoor. Daartegenover importeerde het bedrijf meer varkensvlees. Daardoor kromp het verkoopvolume maar met 7%. De operationele winst kon de slachterij in China door de import zelfs laten groeien met 8,8%.

Import varkensvlees 108% omhoog in 2020

WH Group noemt in zijn verslag een stijging van 108% in import van varkensvlees voor geheel China in 2020. Het meeste vlees kwam uit de EU. Er was echter sterke groei te zien in import vanuit de Verenigde Staten. Als de lokale prijzen in China door het ontstane tekort in 2021 weer zullen stijgen, zal de slachterij ook in dit jaar meer importeren, zo stelde het bedrijf.

Of China op grote schaal varkensvlees blijft importeren, heeft dus niet alleen te maken met het aanbod aan varkens, maar ook met de prijs.

KloostermanBeheer