China blijft varkensmarkt domineren in 2021

17-03 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De Chinese varkensvleesimport neemt dit jaar tussen de 10 en 30% af.

Desondanks blijft het land een dominante rol spelen op de globale varkensvleesmarkt. Dat verwacht Rabobank in haar Afrikaanse varkenspest (AVP) update voor de varkenssector. In 2020 importeerde China 5,56 miljoen ton varkensvlees en aanverwante producten. Het land vormde de bestemming van de helft van de wereldwijde varkensvleeshandel. De Europese varkenssector profiteerde het meest van de Chinese varkensvleeshonger. Het EU-deel in de Chinese import bedroeg 58%. Nummer twee zijn de Verenigde Staten met 16%.

Minder import

China zal dit jaar minder importeren omdat de binnenlandse varkensvleesproductie naar verwachting 8 tot 10% stijgt, tot boven de 40 miljoen ton. De onzekerheid is echter heel groot, verklaart Rabobank. China kampt namelijk met veel dierziekten, waaronder AVP, dat de varkenssector in 2018 en 2019 ruwweg halveerde. Deze winter steekt AVP, samen met een aantal andere virussen, opnieuw sterk de kop op. Hierdoor kromp de Chinese zeugenstapel in de maanden december, januari en februari elke maand tussen 3 en 5%. Niettemin is Chinese zeugenstapel begin dit jaar 10 tot 15% groter dan een jaar geleden.

Goed jaar verwacht

Chinese varkensvleesproducenten zien de markt voor 2021 positief tegemoet. Voor biggen werd afgelopen maand € 11 per kilo betaald, ruim een halve euro meer dan in december. De hoge biggenprijs is een indicatie dat producenten uitgaan van hoge varkensprijzen dit jaar, schrijft Rabobank. Er wordt ook veel varkensvoer vastgelegd. De behoefte aan varkensvoer in China stijgt dit jaar 11%, tegenover 6,5% in 2020.

Onzekerheid voert boventoon

Afrikaanse varkenspest blijft de wereldwijde varkensmarkt stevig in zijn greep houden, signaleert Rabobank. Afgelopen winter toonde opnieuw hoeveel impact het virus heeft, bijvoorbeeld in China en Duitsland. Dit zorgt voor grote onzekerheid van prognoses. Zowel aan de aanbodzijde als aan de vraagkant. De onzekerheid, voornamelijk voor de Chinese varkensvleesmarkt, maar ook Duitse, is niet zomaar voorbij, stelt Rabobank.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer