China-erkenning goud waard voor slachterijen

Langzaam maar zeker beginnen varkensslachterijen hun China-erkenning terug te krijgen.

In Duitsland heeft Tönnies weer groen licht gekregen vanuit China. En in Nederland heeft Westfort eind vorige week het verlossende bericht gekregen dat de varkensslachterij het exportcertificaat weer terug heeft.

Positieve impuls

Dat is goed nieuws, want de varkensmarkt kan wel weer een positieve impuls gebruiken. Lange tijd ging de markt gebukt onder een moeizame afzet doordat de slachterijen hun export naar China geblokkeerd zagen worden door de problemen met het coronavirus in de slachterijen.

De varkensmarkt kan wel weer een positieve impuls gebruiken

Nu de seinen weer op groen staan, is de verwachting dat de varkensmarkt eindelijk weer lucht krijgt. Een grote afzetmogelijkheid en het feit dat China ook de incourante delen koopt, zullen er voor zorgen dat de varkensprijzen eindelijk weer een stijgende lijn gaan laten zien.

China een belangrijke klant

Daarmee zal eens te meer blijken dat China een belangrijke klant is voor de Europese varkensproducenten. Zeker omdat de binnenlandse productie in China na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij lange na niet groot genoeg is om te voorzien in de behoefte.

Exportcijfers

Dat wordt onderschreven door de exportcijfers. Volgens de jongste cijfers importeerde China in juli een recordhoeveelheid aan varkensvlees. Dit tot grote verrassing in de markt, want de belangrijke exporteurs als de Verenigde Staten, Europese Unie en Brazilië hadden juist te kampen met een tragere productie als gevolg van de problemen met corona in de slachterijen.

China importeerde in juli een recordhoeveelheid aan varkensvlees

Deze ontwikkelingen tonen eens te meer de noodzaak aan dat vleesbedrijven volop moeten investeren in het waarborgen van de export naar China. De afzet naar dat land maakt voor de varkensvleesproducenten echt een wereld van verschil. En daarmee betaalt een investering in het veilig stellen van deze afzet zich dubbel en dwars terug.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.