Skip to content

China heft tarieven soja en varkensvlees deels op

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP -

Foto: ANP

China heft voor enkele vrachten sojabonen en varkensvlees uit de Verenigde Staten de importtarieven op. Dat maakte het Chinese ministerie van financiën vrijdag 6 december bekend.

De opheffing geldt voor specifieke bedrijven die daarvoor een verzoek hadden ingediend. Onduidelijk is om welke hoeveelheden product het gaat waarvoor de importtarieven niet meer gelden. Verschillende bronnen in de industrie in de VS en China interpreteerden de aankondiging als officiële bevestiging van vrijstellingen van rechten voor maximaal 10 miljoen ton sojabonen, zo meldt persbureau Reuters.

Het zijn niet de eerste uitzonderingen op importtarieven die China mogelijk maakt. Afgelopen maanden werden meer uitzonderingen gemaakt, omdat de oogst in de VS gaande was.

Importtarieven kunnen oplopen tot 72%

Chinese importeurs met belastingvrije quota zijn verplicht de tarieven wel te betalen en later restituties aan te vragen, een proces dat volgens handelaren tot vertragingen bij het lossen van vrachten heeft geleid. De aankondiging van vrijdag leek die stap te verwijderen, zeiden bronnen uit de industrie.

Tarieven op soja zijn momenteel 33% en tarieven op varkensvlees kunnen oplopen tot 72%.

De toezegging van China komt middenin de onderhandelingsfase om een eerste deal te sluiten tussen China en de VS om de zeventien maanden durende handelsoorlog te beslechten. De VS heeft 15 december als deadline ingesteld om een handelsakkoord te sluiten. Gebeurt dat niet, dan stelt het land nieuwe importheffingen op Chinese producten in.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin