Doorgaan naar artikel

China houdt zuivelprijzen in de benen

Zuivelschap in een Chinese supermarkt. De Chinese economie lijkt sneller te herstellen van het coronavirus dan andere landen. - Foto: ANP/Chine Nouvelle/Sipa

Zuivelschap in een Chinese supermarkt. De Chinese economie lijkt sneller te herstellen van het coronavirus dan andere landen. - Foto: ANP/Chine Nouvelle/Sipa

De prijzen van vollemelkpoeder bevinden zich weer rond het niveau van voor de coronacrisis. Dit is vooral een gevolg van de aantrekkende Chinese economie.

Dat meldt het Nieuw-Zeelandse Rural News. Econoom Nathan Penny van de bank Westpac geeft aan dat het opvallend is hoe snel de Chinese economie zich heeft hersteld. Andere landen ondervinden nog veel hinder van het coronavirus.

Voor Nieuw-Zeeland verwacht hij bijvoorbeeld dat het nog jaren gaat duren voordat de economie zich heeft hersteld naar het niveau van 2019.

Het is volgens Penny vooral de aantrekkende Chinese economie die de zuivelprijzen stimuleert. Ook de vraag uit andere Aziatische landen is volgens hem goed, maar China springt er bovenuit.

Bekijk het verloop van prijzen voor diverse zuivelproducten via Foodagribusiness.nl/markt

Zorgen over voorraden melkpoeder in China

Rabobank-analist Thomas Bailey onderschrijft dat de stabiele zuivelprijzen vooral een gevolg zijn van goede vraag uit Aziƫ en met name China. Wel bestaan er volgens hem nog wat zorgen over Chinese melkpoedervoorraden.

De melkaanvoer in China is gedurende het tweede kwartaal met 10% gestegen. De vraag naar buitenlands zuivelproduct was desondanks groter dan gedacht, wat de prijzen omhoog heeft geholpen. Ook verschillen in kwaliteit van Nieuw-Zeelands en Chinees melkpoeder zouden een rol spelen.

Stabiele zuivelprijzen verwacht

Penny verwacht komende maanden stabiele zuivelprijzen. De start van het melkseizoen in Nieuw-Zeeland zou de prijzen vervolgens kunnen laten dalen.

Lees ook de marktanalyse: Zuivelmarkt durft niet ver vooruit te kijken

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin