Doorgaan naar artikel

China importeert fors meer landbouwgoederen VS

Foto: EPA

Foto: EPA

In de eerste drie maanden van dit jaar importeerde China Amerikaanse landbouwgoederen, ter waarde van $ 5,05 miljard (omgerekend € 4,6 miljard).

Dat is 110% meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Dat blijkt uit invoerdata waarover persbureau Reuters bericht. In een handelsovereenkomst die China en de Verenigde Staten (VS) sloten om de handelsoorlog te beslechten, spraken de grootmachten af dat China meer landbouwgoederen zou kopen. Hierbij gaat het om $ 32 miljard aan extra producten in twee jaar.

Sojabonen en varkensvlees

In het eerste kwartaal kocht China 7,8 miljoen ton aan sojabonen ter waarde van € 2,8 miljard uit de VS. Dat is 210% meer dan vorig jaar. Ook de import van Amerikaans varkensvlees nam fors toe. De Aziatische grootmacht importeerde 640% meer varkensvlees uit de VS: 168.000 ton.

Ook varkensvlees uit andere landen

China haalde niet alleen meer varkensvlees uit de VS. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest werd het land voor een groot deel afhankelijk van andere landen. De varkensstapel nam met ten minste 40% in omvang af. In totaal werd in de eerste drie maanden van dit jaar 951.000 ton varkensvlees ingevoerd, bijna twee keer zoveel als vorig jaar. In maart verdrievoudigde de import van varkensvlees bijna. In deze maand werd 391.000 ton gekocht, tegenover 127.218 ton in maart 2019.

Implementatie overeenkomst

Volgens de Chinese ambassadeur in de VS koopt Beijing zoals afgesproken nog altijd Amerikaanse landbouwproducten, ondanks de coronacrisis. “Zelfs de laatste paar weken, toen we geconfronteerd werden met deze zeer ernstige en zeer kritieke situatie, werkten we nog aan de implementatie van de overeenkomst”, aldus de Chinese ambassadeur in de VS Cui Tiankai in een eerder interview waarvan het transcript zondag op de website van de ambassade werd geplaatst.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin