China kaapt gros varkensvlees weg

De rol van China in de mondiale varkensvleeshandel is groter dan ooit.

Volgens cijfers in de jongste marktupdate van de Europese Commissie importeerde China in de eerste negen maanden van dit jaar 2,44 miljoen ton varkensvleesproducten uit de EU. Dat komt neer op 62,4% van het Europese exportvolume. In vergelijking met 2019 groeide de EU-export van varkensvlees naar China 57,5%.

Afzet varkensvlees vanuit EU neemt toe

De onstuimige exportgroei naar China compenseert de afname van de varkensvleesexport naar andere landen ruimschoots. De uitvoer naar belangrijke Aziatische afzetmarkten, zoals Japan en de Filipijnen, staan dit jaar namelijk onder druk. Desondanks groeit het volume varkensvlees dat de EU in de eerste negen maanden van dit jaar exporteert flink van 3,37 miljoen ton in 2019 naar 3,91 miljoen ton dit jaar.

Binnen de EU levert Spanje het grootste volume varkensvlees aan China, tot dusver 871.100 ton dit jaar. De nummer twee is Duitsland en drie is Denemarken. Op plek vier staat Nederland met een volume van 251.000 ton dit jaar.

China is hoofdrolspeler

De exportcijfers tonen het belang van China als afzetmarkt voor varkensvlees. Vooral in Duitsland wordt dat momenteel pijnlijk ervaren. De Duitse vleesexport naar niet EU-landen ligt namelijk op zijn gat als gevolg van Afrikaanse varkenspest. De vrees van de Duitse vleessector en de autoriteiten is dat dit nog wel even blijft. China voelt tot dusver niets voor zogeheten regionalisering, waarbij varkensvlees uit een strak omschreven risicogebied niet naar China mag en uit andere delen van het land wel.

Meer aanbieders

China is echter niet alleen aangewezen op Duitsland als aanbieder van varkensvlees. Tot oktober importeerden de Chinezen 4,68 miljoen ton varkensvlees vanuit alle hoeken van de wereld. Naast Europa gaat ook veel varkensvlees vanuit de Verenigde Staten en Brazilië naar China.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.