China kampt met gevolgen kou en nieuwe AVP-uitbraken

09-03 | Laatste update op 28-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Chinese zeugenstapel telt volgens cijfers van het Chinese ministerie van landbouw 41,61 miljoen dieren.

Dat zou neerkomen op 90% van de productiecapaciteit zoals die voor de grootschalige uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) was. Marktanalisten en fokkerijdeskundigen stellen echter wel vraagtekens bij deze cijfers: die zouden rooskleuriger zijn dan de praktijk.

Aantal fokzeugen gedaald

Volgens fokkerijorganisatie Genesus zou het aantal fokzeugen in januari voor het eerst in dertien maanden zijn gedaald. Dit is het gevolg van snellere afvoer van zeugen door uitbraken van AVP en lage productiviteit. Ook onder vleesvarkens kampen Chinese varkenshouders met problemen. Door een ongewoon koude winter in delen van het land doen zich verschillende gezondheidsproblemen voor. De Chinese overheid heeft afgelopen jaar antibiotica in voer verboden, waardoor de groei vertraagt en varkens met het koude weer vatbaarder zijn voor diarree en luchtwegaandoeningen. Dit leidde er volgens Genesus toe dat het slachtgewicht van varkens het laagste niveau sinds november 2019 bereikte.

Bloomberg: varkensstapel 15% kleiner

Bloomberg meldt zelfs dat 15% van de Chinese varkensstapel de afgelopen winter door ziekte verloren is gegaan. Het versneld afvoeren van zeugen en te lichte varkens zou op korte termijn voor toename van de varkensvleesproductie zorgen en voor een tijdelijke dip in de import. Aan de andere kant wordt verwacht dat voor medio 2022 nog geen sprake is van een volledige herbevolking van de stallen in China. Dat zorgt ervoor dat er vraag naar varkensvlees uit onder andere Europa blijft.

Reuters: China bevestigt nieuwe AVP-uitbraken

Ondertussen meldt Reuters dat de Chinese overheid afgelopen weekeinde uitbraken van AVP bevestigde in de provincies Sichuan en Hubei. Het ging om kleine bedrijven met maximaal 200 varkens. Een week geleden werd al een uitbraak in de provincie Yunnan gemeld.

Lees ook: China werkt keihard aan een nieuwe varkenssector

van der Linde



Beheer