Doorgaan naar artikel

China kan niet voldoen aan handelsverdrag met VS

China koopt te weinig goederen en grondstoffen in de VS, zoals bepaald in een handelsverdrag.

Goederen worden gelost in de haven van Lianyungang, in de Chinese provincie Jiangsu. Om te voldoen aan het handelsverdrag uit 2020, zou China fors meer goederen uit de Verenigde Staten moeten importen. - Foto: ANP premium

Goederen worden gelost in de haven van Lianyungang, in de Chinese provincie Jiangsu. Om te voldoen aan het handelsverdrag uit 2020, zou China fors meer goederen uit de Verenigde Staten moeten importen. - Foto: ANP

China en de VS sloten begin 2020 een handelsverdrag. China kan niet voldoen aan de eisen in het akkoord. Het land koopt te weinig goederen en grondstoffen in de VS.

China koopt te weinig goederen en grondstoffen in de Verenigde Staten. Daardoor dreigt China zich niet te kunnen houden aan het handelsakkoord dat beide landen op 15 januari 2020 sloten. Volgens een berekening van persbureau Bloomberg heeft China pas 59% van de beloofde aankopen gedaan in de VS.

America first

Het handelsakkoord had een lange aanloop. Donald Trump werd begin 2017 president van de VS met de belofte om ‘America first’ te zetten. Trump richtte zijn pijlen op China. De VS koopt veel meer in China dan andersom. Het Amerikaanse handelstekort met China lag tot 2020 jaarlijks op ongeveer $ 400 miljard (€ 353 miljard). Trump bracht daar meer evenwicht in door in 2018 steeds meer goederen uit China te belasten met importheffingen. Dat leidde tot een felle handelsruzie waarbij beide landen om de beurt strafheffingen oplegden aan de import van allerlei goederen en grondstoffen.

Handelsakkoord

Op 15 januari 2020 werd de ruzie bijgelegd met een handelsakkoord, vlak voordat de coronacrisis de wereldhandel lam legde. China moet tot en met 2021 voor $ 200 miljard aan extra goederen en grondstoffen kopen in de VS. Daarmee moet de totale import in de afgelopen twee jaar uitkomen op $ 378,4 miljard. Bloomberg verzamelde gegevens van de Chinese douane en berekende dat China tot en met november 2021 op $ 224,0 miljard aan aankopen zit. Het handelsakkoord was dus eind november voor slechts 59% ingevuld. Vooral de aankoop van energieproducten (olie, gas, kolen) loopt achter op wat in het handelsakkoord is afgesproken. De aankoop van Amerikaans soja, vlees, graan en katoen loopt beter.

Tekst gaat door onder de tabel

Handelsoverschot

Door de coronacrisis is de wereldhandel danig in de war geschopt. Volgens de berekeningen van Bloomberg stevent China zelfs af op een flink handelsoverschot met de VS in 2021. Van januari tot en met november 2021 verkocht China voor $ 358 miljard méér aan goederen aan de VS dan dat het aan goederen kocht in de VS.

Critici van het handelsakkoord van Trump vonden de Chinese aankoopbeloften vanaf het begin onrealistisch. Verstoringen van de wereldwijde handel als gevolg van de coronacrisis hebben de situatie verergerd. Bovendien hanteren beide landen nog steeds strafheffingen op de import, hetgeen de goederen miljarden dollars duurder hebben gemaakt. Ook dat bleef de onderlinge handel verstoren, ondanks het verdrag.

Bloomberg haalt een woordvoerder aan van het Chinese ministerie van handel. Die zegt dat China hoopt dat de VS ‘een goede sfeer en voorwaarden kan scheppen voor de twee partijen om de handelssamenwerking uit te breiden’.

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in China, Gary Locke, zei deze week dat het voor de regering Biden heel moeilijk zal zijn om de strafheffingen te verlagen of af te schaffen. “Tenzij er een signaal is met duidelijke toezeggingen van de Volksrepubliek China.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin