Skip to content

China: namaakmoedermelk is veilig

China heeft namaakmoedermelk veilig bevonden.

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
De veiligheidsdossiers zijn ingediend door het Nederlandse voedings- en ingrediëntenbedrijf DSM. Foto: ANP premium

De veiligheidsdossiers zijn ingediend door het Nederlandse voedings- en ingrediëntenbedrijf DSM. Foto: ANP

China heeft namaakmoedermelk veilig bevonden.

Het betreft zes typen ‘human milk oligosaccharides’ (HMO) die bestemd zijn voor verwerking in voeding, voornamelijk babyvoeding. Dit opent de weg naar een toelating voor deze voedingsingrediënten in China. De veiligheidsdossiers zijn ingediend door het Nederlandse voedings- en ingrediëntenbedrijf DSM.

Belangrijke stap

Godert Zijlstra, commercieel directeur van de HMO-divisie van DSM, noemt de goedkeuring door het Chinese ministerie van landbouw een belangrijke stap op weg naar een toelating. Zijlstra verwacht dat die toelating er in vier jaar gaat komen, zegt hij in een interview met NutritionInsight. “Eerst volgt een onderzoek door de voedselveiligheidsautoriteit en dan nog een inspraakronde. Daarna komt pas de toelating voor verwerking in voeding.”

Nieuwe afzetmarkt in China voor HMO’s

Nu het ministerie van landbouw de eerste stap heeft gezet, kunnen ook andere producenten van HMO’s een toelating aanvragen. Het opent volgens Zijlstra de weg naar een nieuwe afzetmarkt in China voor HMO’s. Dit zijn suikers die sterk lijken op suikers in moedermelk. Ze worden verwerkt in kindervoeding, voedingssupplementen en functionele voedingsmiddelen en dranken.

De afzetmarkt in China voor babyvoeding is volgens Zijlstra immens groot. Hij schat die op $ 30 miljard (€ 26 miljard). Dat is de helft van de wereldwijde afzetmarkt voor babyvoeding. In tegenstelling tot China zijn HMO’s in andere landen al wel toegelaten.

Inbiose

Het Belgische biotechbedrijf Inbiose is ook actief in deze markt. Het bedrijf heeft eerder dit jaar een goedkeuring voor vier HMO’s aangevraagd bij de Amerikaanse voedselautoriteit FDA. Het bedrijf wil zo’n toelating ook aanvragen voor de EU bij de Europese Commissie. Inbiose schat dat de wereldwijde afzetmarkt voor HMO’s in 2025 is gegroeid naar € 500 miljoen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin