China nog verder van huis met AVP-virus

11-11-2021 | |
Varkensproducten te koop op straat in China. - Foto: Vincent ter Beek
Varkensproducten te koop op straat in China. - Foto: Vincent ter Beek

De situatie met Afrikaanse varkenspest (AVP) in China wordt complexer. Chinese wetenschappers hebben laten weten dat AVP-virussen met genotype I zijn opgedoken, wat leidt tot chronische infecties bij varkens.

Genotype I is het soort dat in de 20e eeuw tientallen jaren in Portugal en Spanje zat en momenteel endemisch is op het Italiaanse eiland Sardinië. De huidige variant van het AVP-virus, dat sinds 2007 in Azië en Europa zit, heeft inmiddels Duitsland bereikt en is genotype II. Deze stam maakt zieker dan type I.

Bestrijding AVP wordt lastiger

De wetenschappers verbonden aan het veterinair gezondheidsinstituut van de Chinese Academie voor Landbouwonderzoek in Harbin concluderen in een artikel dat controle en preventie van AVP-virussen lastiger wordt door de opkomst van genotype I. De wetenschappers identificeerden twee AVP-virussen van het genotype I, in de provincies Shandong en Henan.

De genotypen I in de provincie Henan zijn aangetoond in monsters afkomstig van vier dode vleesvarkens. Op het bedrijf hadden de vleesvarkens chronische symptomen, zoals gewichtsverlies, periodiek koorts, huidzweren en ontstekingen. Sommige dieren gingen dood. Het Henan-virus heeft de naam HeN/ZZ-P1/21 gekregen. In de provincie Shandong werd het afgelopen juni gevonden, bij een vleesvarken van 80 kilo met verlammingsverschijnselen. Het dier is geëuthanaseerd en monsters zijn getest. Het virus in Shandong heeft de wetenschappelijke naam SD/DY-I/21.

Link met Europa

Volgens de onderzoekers blijkt uit de analyses dat het virus gevonden in beide provincies een sterke overeenkomst vertoont met twee genotype I-virussen die in Portugal zijn geïsoleerd, in 1968 en 1988. Nu genotype I is opgedoken in China is heel denkbaar dat het ook elders in Azië zit. In een reactie beoordeelde het in de Verenigde Staten gevestigde Swine Health Information Center hoe wijdverbreid het naar voren gekomen genotype kan zijn. Het ziektebeeld van varkens die recent zijn geïnfecteerd is niet overduidelijk, zodat een ziek dier makkelijk over het hoofd wordt gezien. Het is daarom denkbaar dat dit type AVP-virus over grotere delen van Azië is verspreid.

Bron is onbekend

Het is nog onduidelijk hoe dit virustype I in China terecht is gekomen. Mogelijk is er een link met Europa, gezien de grote genetische gelijkenis van het virus dat in Portugal en Spanje zat. Wellicht is het legaal of illegaal in China terecht gekomen, ter beoordeling als mogelijk AVP-vaccinkandidaat in dat land.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer