China: slachthuizen niet sluiten om coronavirus

Slachthuizen in China mogen niet gesloten worden, en het vervoer van levend vee mag niet worden beperkt vanwege het coronavirus. Dat schrijft het Chinese ministerie van landbouw op haar website.

Lokale overheden hebben, om verspreiding van het virus tegen te gaan, beperkingen ingesteld die het vervoer van diervoer en levend vee verstoren. Het ministerie schrijft dat ‘het aanbod van voedsel, zoals vlees, eieren, melk en graan zal worden versterkt’. Om dit te kunnen waarmaken heeft het ministerie een ‘noodbericht’ gepubliceerd, waarin staat dat het vervoer van dieren, diervoeders en voedsel niet onderschept mag worden op grond van preventie voor verspreiding van het coronavirus.

Snel hervatten van productie

Belangrijke wegen naar boerderijen, slachthuizen en markten mogen niet worden geblokkeerd. Ook mogen slachthuizen niet worden gesloten en moet het aanbod voor de markt van vlees, eieren en melk worden gegarandeerd. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken en die tijdelijk waren gesloten vanwege de door de overheid verlengde vakantie vanwege het Chinees nieuwjaar, moeten hun productie zo snel mogelijk hervatten, om het marktaanbod te vergroten en de normale werking van (boeren)bedrijven te waarborgen, zo schrijft het ministerie.

Impact op handelsdeal

Tegelijkertijd vertelde de hoogste economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, in een interview met Fox Business dat hij verwacht dat het coronavirus impact zal hebben op de handelsdeal die China maakte met de Verenigde Staten. In die handelsdeal stond ook dat China meer landbouwproducten uit de VS gaat importeren. “De exporttoename door die handelsdeal zal langer op zich wachten vanwege het Chinese virus”, aldus Kudlow. Hij voegde eraan toe dat het virus bedrijfsinvesteringen in de VS kan stimuleren. “Je kunt de productie in de VS mogelijk opvoeren, wat in ons voordeel zou zijn.”

Het eind december in de Chinese stad Wuhan opgedoken virus heeft al bijna 20.700 mensen besmet waarvan bijna 20.440 in China. Zeker 427 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.