China sluit ook de grens voor Duits varkensvlees

De Duitse export van varkensvlees naar niet-EU-landen valt grotendeels weg na de vondst van Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Brandenburg

De douane en het landbouwministerie in China maakten afgelopen weekend bekend dat het land geen varkensvlees meer importeert uit Duitsland. De reden is Afrikaanse varkenspest (AVP). Een hele trits niet-EU-landen weigert inmiddels Duits varkensvlees: Zuid-Korea, Japan, Singapore, Argentinië, Brazilië en dus ook China.

Hoofdafnemer

China is de belangrijkste niet-EU-bestemming voor Duits varkensvlees. In de eerste helft van dit jaar voerde Duitsland 380.200 ton varkensvlees en bijproducten uit naar China. China koopt vooral onderdelen van het varkenskarkas waarvoor in Europa amper afzet is.

Duitsland kon formeel al geen varkensvlees meer exporteren naar China, sinds het land niet meer AVP-vrij is. Het probleem zijn de noodzakelijke veterinaire papieren. In de papieren staat expliciet dat het land AVP-vrij is. Daar kan een dierenarts dus niet voor tekenen.

Sterk signaal

De Duitse varkensprijs is afgelopen vrijdag 20 cent per kilo gezakt, naar € 1,27 per kilo geslacht gewicht. De biggenprijs zakte € 12 per dier. De betrokken marktpartijen hopen dat met deze scherpe prijsdaling de gifbeker in een keer leeg is en de prijs niet verder omlaag hoeft. De hoop is tevens dat met een nieuwe bodem in de markt de handel zoveel mogelijk doorloopt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.