Skip to content

China staat import twee nieuwe gentech-gewassen toe

Werknemers lossen sojabonen in een Chinese haven. - Foto: ANP - Foto: Str

Werknemers lossen sojabonen in een Chinese haven. - Foto: ANP

China keurt twee nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen goed voor import. Tegelijkertijd verlengt het land vergunningen voor tien andere gewassen.

Dat maakte het Chinese ministerie van landbouw maandag 30 december bekend. De goedkeuring zou de landbouwaankopen uit de Verenigde Staten kunnen stimuleren. De goedkeuring volgt op de fase 1-handelsovereenkomst tussen China en de VS eerder deze maand.

VS eist gewijzigde aanvraagprocedures van China

De VS heeft geëist dat China zijn aanvraagprocedures voor genetisch veranderde gewassen wijzigt om het transparanter, sneller en op basis van wetenschappelijke methoden te maken. Amerikaanse boeren en internationale zaadbedrijven klagen al lang over het trage en onvoorspelbare proces van Peking voor het goedkeuren van genetisch gemodificeerde gewassen voor import.

Papaya en soja

De twee nieuwe goedgekeurde gewassen zijn een soja- en papayaras van Corteva, gezamenlijk ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van landbouw en de Universiteit van Hawaii.

De VS is ’s werelds grootste producent van genetisch gemodificeerde gewassen, terwijl China de grootste importeur is van genetisch gemodificeerde sojabonen en koolzaad.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin