China versoepelt regels genetische bewerking zaden

26-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

China gaat genetische bewerking van gewassen makkelijker toelaten. Zo wil het land de voedselzekerheid verbeteren.

Dit melden CNN en Reuters. Het land wil sneller de voordelen plukken van geavanceerde technieken zoals CrisprCas. Daarbij worden genen bewerkt (gene editing), maar geen soortvreemde genen toegevoegd aan een organisme, zoals bij genetische modificatie. Daarvoor worden regels ook versoepeld, maar minder vergaand.

Hervorming zaadsector

De versoepeling past in een hervorming van de zaadsector in China, die door de overheid daar wordt gezien als zwakke schakel in de voedselzekerheid van het land. Er zijn ook nieuwe procedures aangenomen voor het introduceren van genetisch gemodificeerde gewassen, maar daarover heeft het land lang geaarzeld. Toelating van een gmo-gewas zou zes jaar duren, terwijl het bij een gewas waarvan de genen alleen zijn bewerkt maar twee jaar hoeft te duren. De eerder benodigde veldproeven zijn niet meer vereist. Chinese onderzoekers hebben met genetische bewerking al sla geproduceerd met extra vitamine C en rijst die resistent is tegen onkruidbestrijders, meldt CNN op basis van informatie van Global Times. China wil minder afhankelijk worden van buitenlandse veredelaars.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur


Beheer