Doorgaan naar artikel

China wil varkens houden in het buitenland

Chinese arbeiders werken aan varkensstal. - Foto: Henk Riswick

Chinese arbeiders werken aan varkensstal. - Foto: Henk Riswick

China kampt met een ernstig tekort aan varkensvlees. Buitenlandse productie moet helpen het productiegat te dichten.

De Chinese overheid stimuleert varkensproducenten om bedrijven te bouwen in het buitenland. Het vlees is bestemd voor China. De keuze moet daarom vallen op landen waar China een stabiele handelsrelatie mee heeft en die vrij zijn van Afrikaanse varkenspest. China heeft buitenlandse overheden verzocht ruimte te bieden aan hun varkensvleesproducenten om bedrijven te kunnen bouwen, schrijft Reuters.

De maatregel is bedoeld om de Chinese varkensvleesvoorziening weer op peil te krijgen, zodat de consumentenprijzen zakken. De prijzen voor varkensvlees bereikten recordhoogten doordat Afrikaanse varkenspest leidde tot een halvering van de Chinese varkensstapel.

Uniek besluit

Voor China is dit besluit een mijlpaal. De import van graan of varkensvlees wordt vaker besproken in overheidsdocumenten. Maar in het buitenland varkensvlees produceren voor de eigen bevolking is nieuw voor China. China vraagt de partnerlanden de bouw van varkensstallen te faciliteren en grond beschikbaar te stellen.

Geen verrassing

Ingewijden die bekend zijn met de Chinese varkenshouderij kenden dit plan niet. Desondanks kijken ze er niet vreemd van op. Het past volgens hen in de aanpak van Chinese regering om de binnenlandse economie te stimuleren en hun invloed op de wereldhandel te vergroten.

Beheer
WP Admin