Doorgaan naar artikel

China zorgt voor recordprijs Braziliaans rundvlees

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
De container terminal van de haven van Rio Grande in het zuiden van Brazilië. Het is de derde grootste haven na de haven van Santos. Foto: Wenderson Araujo/Trilux - Foto: Wenderson Araujo

De container terminal van de haven van Rio Grande in het zuiden van Brazilië. Het is de derde grootste haven na de haven van Santos. Foto: Wenderson Araujo/Trilux

De prijs voor Braziliaans rundvlees staat op recordhoogte. Een grote vraag vanuit China en een gunstige wisselkoers zijn hiervan de oorzaak.

China koopt momenteel al het beschikbare rundvlees in Brazilië en daardoor staat de vleesprijs op recordhoogte. Volgens de vereniging van vleesverpakkers (Abrafrigo) is de export van rundvlees naar China bijna 24% groter dan in dezelfde periode van vorig jaar. Die stijging komt neer op een hoeveelheid van 320.000 ton. Die groei is mogelijk omdat China het aantal voor export goedgekeurde vleesverwerkende bedrijven in korte tijd heeft verhoogd van 16 begin dit jaar naar 40 nu.

De grote vraag uit China naar rundvlees heeft alles te maken met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest daar. Daardoor daalde het aanbod van varkensvlees en steeg de vraag naar rundvlees. Abrafrigo verwacht dat er dit jaar nog eens 5 slachterijen door China zullen worden goedgekeurd.

Wisselkoers dollar en real

Dit jaar exporteerde Brazilië in totaal al 1,5 miljoen ton rundvlees, 11% meer dan in 2018. Volgens het ministerie van buitenlandse handel (Secex) is niet alleen de forse toename van de hoeveelheid maar vooral de hoge prijs opvallend. In de eerste helft van november werd bijna 64.000 ton geëxporteerd tegen een prijs van $ 4864,70 (€ 4.413,20) per ton. Belangrijkste exportmarkten in de maand oktober waren China met 66.000 ton en Hongkong met ruim 32.000 ton.

De hoge koers van de Amerikaanse dollar vergeleken met de Braziliaanse real, waardoor Braziliaans vlees relatief goedkoop is, stimuleert de export ook. Door de sterk toegenomen vraag naar rundvlees steeg de prijs in de deelstaat São Paulo binnen een paar dagen naar de recordhoogte van € 850 per ton. In andere deelstaten is de prijs op de termijnmarkt al tot boven dit niveau gestegen.

Brazilië werkt aan export naar VS

Tegelijkertijd doet de Braziliaanse overheid verwoede pogingen om de export van rundvlees naar de Verenigde Staten (VS) weer op gang te krijgen. Die markt ging in juni 2017 dicht nadat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in meerdere partijen vlees gezwellen en knobbels had aangetroffen. USDA verwacht binnen enkele weken een nieuw besluit te nemen.

Het belang hiervan is niet zozeer de hoeveelheid vlees naar de VS, maar wel het feit dat met een herziening van de sanitaire status ook de markten in andere landen weer zullen opengaan. Marktanalisten verwachten daarom dat de prijs de komende tijd zeker hoog zal blijven en verdere prijsstijgingen worden niet uitgesloten. Een prijsdaling wordt pas verwacht in februari of maart. Bij een normaal weerpatroon met voldoende regen is er dan meer gras voor de beweiding en is het aanbod van slachtrijpe dieren meestal groter.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin