Chinees AVP-vaccin veilig in eerste klinische testen

De eerste klinische testen met een Chinees vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) zijn veelbelovend verlopen.

Tussen april en juni zijn de eerste klinische testen uitgevoerd op drie fokbedrijven waar in totaal 3.000 varkens zijn gevaccineerd. Het Harbin Veterinary Reseach Institute, onderdeel van de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen (CAAS), meldt dat de gevaccineerde biggen normaal gegroeid zijn zonder duidelijke nadelige effecten. Er zijn geen pathologische veranderingen gevonden in de anatomie van de gevaccineerde varkens. Ook zijn er geen verschillen gevonden tussen de vaccingroep en de controlegroep. Volgens de onderzoekers zou het totale sterftecijfer lager zijn dan 1%, zonder miskramen bij zeugen of verschillen in toomgrootte. De gevaccineerde varkens zouden het virus niet uitscheiden of overdragen. Tests voor de klinische werkzaamheid zijn nog volop aan de gang.

Meer gegevens nodig

Ondanks dat de eerste resultaten positief zijn, gaf hoogleraar veterinaire epidemiologie Dick Pfeiffer van de City University of Hong Kong bij Reuters aan dat er veel meer gegevens moeten komen. Zo moet het vaccin onder verschillende omstandigheden op verschillende bedrijven getest worden om te begrijpen wat het vaccin eigenlijk precies doet.

Het geteste vaccin maakt gebruik van AVP-virus waar een gen uit verwijderd is. Het levend verzwakt vaccin is begin dit jaar goedgekeurd voor klinische proeven. Het vaccin dat de Chinese overheid nu test, lijkt voor een groot deel op eerdere studies van de Agricultural Research Service van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.