Chinees nieuwjaar stuwt varkensprijzen opnieuw

03-12-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

De Chinese varkensprijzen leken in november te dalen. Dit kwam volgens Reuters vooral door een paniekstemming onder koelhuizen, die in korte tijd meer varkensvlees verkochten.

De Chinese overheid controleert strenger op het opslaan en verkopen van varkensvlees, vooral met Afrikaanse varkenspest besmet vlees. Om vernietiging van het vlees te voorkomen, verkochten de koelhuizen dit vlak voor de controles. Deze acties leidden ertoe dat de prijzen daalden van € 6,70 naar € 5,36 per kilo. De prijsdaling was van korte duur. In de laatste week van november stegen de prijzen volgens het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken weer naar € 5,50 per kilo.

Handel neemt voorschot op Chinees Nieuwjaar

De stijging wordt mede veroorzaakt door de winter, traditioneel de periode waarin meer varkensvlees wordt gegeten. Daarnaast neemt de vleeshandel al een voorschot op het Chinees Nieuwjaar dat eind januari wordt gevierd.

De Chinese vice-premier Hu Chunhua stelt via het Xinhua News Agency dat zijn land werk moet maken van het herstellen van de varkensvleesproductie om de vleesvoorziening voor de komende feestdagen op peil te houden. Het is nog maar de vraag of dit lukt, omdat de Chinese varkensstapel gehalveerd is door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Ondertussen importeert China steeds meer varkensvlees. In oktober lag de import volgens Reuters twee keer zo hoog als een jaar eerder.

van der Linde


Beheer