Chinese ban genadeklap voor varkensprijs

01-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het is klap op klap voor de varkensmarkt. Corona blijft voor verstoring zorgen.

Toen de virusziekte nog alleen een Chinees probleem was, begonnen de problemen doordat containers in de havens bleven staan. Toen het een pandemie werd, werd de Europese handel intern geraakt. Daarna zorgde uitval van slachterijpersoneel voor een volgende uitdaging en nu als klap op de vuurpijl een Chinese ban op de export van vlees voor de grootste Nederlandse slachterijen.

Geen strohalm

Ondanks alle onrust hield de prijs nog kranig stand. Telkens in de wetenschap dat er in China veel vraag naar vlees zal blijven. Maar als je die markt niet meer kunt bedienen, is ook dat geen strohalm meer op je aan vast te klampen.

Effect op korte termijn

Naast het effect op lange termijn betekent het ook op korte termijn een dikke streep door een deel van de afzet. Voor slachterijen reden om het aantal varkens dat ze opnemen te verlagen. En doordat ook varkens met Duitsland als bestemming blijven liggen door de sluiting van Tönnies, loopt de aanbodvijver al maar harder vol. Handelaren spreken van een dramatische stemming.

Bodem onder de stabiele prijs weg

Het groeien van het aanbod en het wegvallen van afzet, slaan de bodem onder de stabiele prijs van de laatste weken weg. De Duitse varkensprijs zakt 6 cent naar € 1,60 per kilo geslacht gewicht. De basisprijs van Vion GmbH staat komende week zelfs 10 cent lager dan een week geleden: € 1,56 per kilo.

Groter verval in Nederland

In Nederland is het verval nog groter. Eensgezind verlagen zowel Van Rooi Meat, als Compaxo en Pali hun noteringen met 14 cent naar een niveau van op en rond € 1,30 per kilo exclusief btw. Vion verlaagt inclusief btw 15 cent. Dat brengt de notering op € 1,51, oftewel € 1,385 exclusief btw. De druk op DCA om zijn Beursprijs voor deze week aan te passen, neemt toe. Deze verwachtingsprijs werd vastgesteld voordat de Chinese importban bekend was.

Extra slachten

Om de pijn te verzachten, hebben POV en Vee&Logistiek een beroep gedaan op slachterijen die hun China-erkenning nog wel hebben om extra te slachten. Die slachterijen overwegen om op zaterdag te gaan slachten, maar wijzen naast de extra belasting voor hun personeel ook op hun afzetmogelijkheden. Zij kunnen niet ineens meer vlees kwijt. De situatie blijft dus uiterst precair en ondanks dat de prijs deze week een grote klapper maakt, is het niet uit te sluiten dat verdere prijsval volgt.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer