Chinese criminelen slaan munt uit AVP-crisis

17-12-2019 | |

Chinese criminelen hebben de Afrikaanse varkenspestcrisis aangegrepen om geld te verdienen.

Dit meldt de South China Morning Post na eigen onderzoek. Criminelen hebben de ziekte opzettelijk verspreid, in sommige gevallen zelfs door met drones besmet materiaal in boerderijen te droppen. Er werd besmet voer stallen in gesmokkeld of er werden dode varkens langs de weg gelegd.

Verkopen voor lage prijzen

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de krant dat de criminelen paniek zaaiden onder varkenshouders om ze te dwingen hun varkens tegen lage prijzen te verkopen. Veel varkenshouders gingen daarin mee uit angst om geruimd te worden. De verkregen varkens werden vervolgens naar andere regio’s waar hogere prijzen golden gesmokkeld. Bij het illegaal vervoer werden vervoersverboden voor vlees en vee tussen provincies stelselmatig genegeerd.

Lucratief

De winstmarge loopt volgens de South China Morning Post op tot 1.000 yuan (€ 128) per varken, dus smokkelen van varkens is lucratief. Volgens autoriteiten zijn alleen al in de provincie Yunnan al 10.000 levende varkens onderschept die bestemd waren voor andere provincies. Een deel van deze varkens was besmet met AVP. Overheidsinspecteurs en dierenartsen worden omgekocht om certificaten te vervalsen.

van der Linde


Beheer