Chinese export Franse frites groter dan import

15-12-2022 | |
Franse frites
China zet in de toekomst meer in op export van frites. Foto: Canva

China heeft dit seizoen 2022-’23 84.000 ton bevroren Franse frites geëxporteerd.

Dat is 12% hoger dan dezelfde periode het voorgaande jaar, blijkt uit het China Agricultural Outlook Report van het landbouwbureau uit Peking. Vorig jaar was China voor het eerst een netto-exporteur van bevroren frites. Door goede vraag vanuit de Filipijnen, Japan, Indonesië, Thailand en Zuid-Korea is de uitvoer de laatste jaren toegenomen. Deze landen importeerden voorheen meer bevroren frites uit de Verenigde Staten en Europa, maar door logistieke verstoringen en tekorten maakten dat kopers de frites dichterbij huis gingen inkopen.

China zet meer in op export frites

China zet in de toekomst meer in op export. Er worden vier nieuwe frites productielijnen gebouwd, welke vanaf juli tot september 2023 moeten gaan draaien. Daarmee komt er naar verwachting 400.000 ton extra productiecapaciteit bij en kan China de belangrijkste fritesleverancier van Zuidoost-Azië worden.

In tegenstelling tot de uitvoer is de invoer van frites de afgelopen jaren juist sterk afgenomen. Dit als gevolg van de Covid-pandemie en logistieke verstoringen. De Chinese import van Franse frites wordt tot dusver dit seizoen op 50.000 ton geschat. Dat is 6% lager dan dezelfde periode in 2021-’22. Seizoen 2021-’22 was de import al 37% teruggelopen door voornamelijk logistieke verstoringen. Verwerkers zijn volgens bronnen uit de industrie overgestapt naar de productie van lokaal geproduceerde frites in plaats van te importeren.

Chinese aardappeloogst

De Chinese aardappeloogst komt uit op 93 miljoen ton in 2022. Het areaal is dit seizoen licht gekrompen waardoor de oogst 2% lager uitkomt dan in 2021 (95 miljoen ton). Overheidsbronnen geven aan dat het aardappelareaal is gekrompen, omdat de overheid vooral in het noordoosten van China onder andere met prijsondersteuning de productie van sojabonen heeft gestimuleerd. Ter illustratie, de helft van de Chinese aardappelproductie komt uit het noorden van het land (Northern Single Crop Zone).

Volgens het China Agricultural Outlook Report zullen het aardappelareaal en de opbrengsten de komende tien jaar toenemen. Voor het areaal groeit naar verwachting jaarlijks gemiddeld met 0,5% en de opbrengst stijgt jaarlijks met 1,3%. Het is de vraag of deze opbrengsten worden gehaald nu China meer focust op graan en oliehoudende zaden.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer