Doorgaan naar artikel

Chinese exportstop voor 30% van slachtcapaciteit van Danish Crown

Slachterij van Danish Crown in Horsens, Denemarken. - Foto: Henk Riswick

Slachterij van Danish Crown in Horsens, Denemarken. - Foto: Henk Riswick

China stopt de varkensvleesimport van twee slachterijen van Danish Crown in Denemarken.

De maatregel houdt verband met coronabesmettingen in de twee locaties Ringsted en Sæby. Samen beschikken de twee locaties over circa een derde van de capaciteit van het concern op zijn thuismarkt. Ringsted had al een tijdje te maken met een Chinese importstop, Sæby is daar deze week bijgekomen.

China grootste afnemer

Danish Crown heeft zelf geen mededelingen gedaan over de zaak, maar bevestigt het wel in de Deense pers. “We doen alles wat we kunnen om de de export zo snel mogelijk weer te hervatten, maar verder hebben we geen commentaar”, zegt perschef Jens Hansen in het dagblad Morgenavisen Jyllands-Posten. China is dit jaar voor het eerst de grootste afnemer van varkensvlees uit Denemarken. Tot dan toe was sinds jaar en dag Duitsland de grootste importeur.

Coronaproblemen veroorzaken een dusdanige beperking van de capaciteit dat volgende week naar schatting 220.000 slachtrijpe varkens vooralsnog niet kunnen worden afgehaald bij de leveranciers. De vertraging wordt mede in de hand gewerkt omdat meer vleesvarkens worden aangemeld dan verwacht. Danish Crown slachtte in de eerste negen maanden van dit jaar krap 9,3 miljoen varkens (inclusief zeugen).

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin