Chinese honger naar mais ondersteunt graanprijzen

China gaat dit nieuwe graanseizoen drie keer zo veel mais importeren als verwacht. Dat ondersteunt de maisprijs en dat houdt ook de tarweprijs in de benen.

In 2018-‘19 kocht China nog zo’n 4,5 miljoen ton mais op de wereldmarkt. Dat groeide naar 7 miljoen ton in het afgelopen seizoen. De Amerikaanse landbouwraad in Peking verwacht een enorme stijging naar 22 miljoen ton in dit lopende seizoen 2020-‘21.

Volgens de landbouwraad zijn de maisvoorraden bijna op in China. Daardoor stijgen de binnenlandse maisprijzen en dat maakt import aantrekkelijk. Bovendien stijgt de vraag naar veevoer omdat de varkensstapel weer wordt opgebouwd na de epidemie van Afrikaanse varkenspest.

Mais ongeschikt voor veevoer

China had tot voor een paar jaar enorme maisvoorraden opgebouwd doordat de teelt aantrekkelijk was als gevolg van een hoge interventieprijs. China schafte in 2016 de interventieprijs af en bouwde de enorme voorraden af toen een deel van de maisvoorraad door de langdurige opslag onbruikbaar was geworden als veevoer. Van mei tot en met september dit jaar verkocht het ministerie van landbouw nog eens zo’n 57 miljoen ton uit de voorraad. Volgens de landbouwraad vond de laatste veiling plaats op 13 september en zijn er geen veilingen gepland tot de lente. De landbouwraad concludeert daaruit dat de overheid vindt dat de maisvoorraad een bodem heeft bereikt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.