Skip to content

Chinese import van vlees koelt even af in augustus

Updated on:
Business
Nieuws

China importeerde in augustus 832.000 ton vlees in de maand augustus, dat is bijna 17% minder dan een maand eerder. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Chinese douanegegevens.

Op jaarbasis blijft de import van vlees door China onverminderd hoog. De Chinese overheid en bedrijfsleven probeert met de extra importen de sterk gedaalde eigen productie van met name varkensvlees te compenseren. China kampt nog steeds met de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest die de eigen varkensstapel fors heeft uitgedund.

Daling verwacht

In juli bereikte de vleesimport nog een nieuw record met bijna 1 miljoen ton. De lichte daling komt niet onverwacht vanwege beperkingen in belangrijke productielanden vanwege corona. China neemt bovendien extra maatregelen om inkomende vrachten te testen op aanwezigheid van het coronavirus, ook dat vertraagd de afhandeling.

Importen hele jaar 73% in de plus

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn de vleesimporten nog steeds fors hoger dan vorig jaar. In totaal is tot nu toe bijna 6,6 miljoen ton vlees geïmporteerd, dat is een plus van 73%. De douaneautoriteiten zijn dit jaar begonnen met het publiceren van maandelijkse cijfers voor de totale vleesimporten.

Nederlandse export stokte

De Nederlandse export van varkensvlees kon de afgelopen maanden niet volledig profiteren van de grote Chinese vraag. China schorste de exportvergunning van vier Nederlandse slachterijen, nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld in bij medewerkers in slachterijen. Twee slachterijen mogen inmiddels weer leveren. De schade becijferde minister Schouten van LNV onlangs op voorlopig 20% van de totale export van varkensvlees naar China. In 2019 kwam de export van varkensvlees naar China uit op € 465 miljoen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin