Doorgaan naar artikel

USDA: Chinese import vollemelkpoeder gaat verder dalen

China gaat minder vollemelkpoeder importeren. Foto: Canva

China gaat minder vollemelkpoeder importeren. Foto: Canva

China importeert dit jaar fors minder vollemelkpoeder. De lokale productie is gestegen als gevolg van hoge melkaanvoer en subsidies.

China zal dit jaar naar verwachting zo’n 600.000 ton volmelkpoeder importeren. Dat is 100.000 ton minder dan waar het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) begin dit jaar nog vanuit ging. Dat meldt de USDA in een marktrapport. China is al vele jaren een van de bepalende spelers op de wereldwijde zuivelmarkt. Zodra de Chinese zuivelimport daalt, voelen vele schakels in de zuivelketen dat.

De Amerikaanse landbouwraad verwacht dat de melkproductie in China dit jaar met 4% toeneemt als gevolg van een grotere melkveestapel en verbeteringen in management en techniek. De totale melkproductie komt daarmee uit op 42 miljard kilo. In het eerste kwartaal van 2023 kwam de stijging, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens het Chinese bureau voor statistiek, nog uit op 8,5%, maar voor de rest van het jaar neemt de productie naar verwachting in een lager tempo toe. De prijzen van voer zijn recent gedaald, maar bevinden zich nog steeds op een relatief hoog niveau. De melkprijzen dalen waardoor de hoge voerkosten de winstmarges onder druk zetten. Dit beperkt de verdere groei van de melkplas.

Import vollemelkpoeder daalt

Als gevolg van de hogere melkproductie stijgt naar verwachting de Chinese productie van vollemelkpoeder. De Amerikanen verhogen hun verwachting van 1,13 naar 1,18 miljoen ton vollemelkpoeder. Daarbij verlagen ze hun prognose voor de import van volle melkpoeder van 700.000 naar 600.000 ton omdat naar verwachting meer Chinese voedingsmiddelenbedrijven kiezen voor lokaal geproduceerde vollemelkpoeder. De gestegen lokale productie is naast een gevolg van een hogere melkaanvoer ook een gevolg van subsidies. Zo subsidiëren lokale overheden in belangrijke melkregio’s als Inner Mongolia en Hebei de productie van vollemelkpoeder.

Vergelijkbare import mageremelkpoeder

De stijgende lokale productie van vollemelkpoeder heeft ook gevolgen voor de markt van mageremelkpoeder. Dit omdat een aantal voedingsmiddelenbedrijven voor diverse producten zowel met magere- als vollemelkpoeder uit de voeten kan. Desondanks verwacht de USDA, met een import van 330.000 ton dit jaar, wel een vergelijkbare import van mageremelkpoeder met een jaar eerder. In 2021 ging het echter nog om een volume van 426.000 ton mageremelkpoeder. Wat betreft mageremelkpoeder is China voor het grootste deel afhankelijk van import. De eigen productie schat de USDA voor dit jaar op slechts 25.000 ton.

Lichte stijging kaasimport

Net als de productie van mageremelkpoeder bevindt ook de Chinese kaasproductie zich op een bescheiden niveau. Ook hier gaat het om een volume van 25.000 ton. Begin dit jaar gingen de Amerikanen nog uit van een productie van 22.000 ton, maar de verwachting is dat de vraag nog wat gaat toenemen als gevolg van verder economisch herstel. Wat betreft de verwachte import gaat de USDA nog steeds uit van een volume van 150.000 ton. Dat is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder als gevolg van herstel van de kaasconsumptie in bijvoorbeeld hotels en restaurants na corona.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin