Chinese kool lijkt mager betaald

05-12-2019 | |
Oogst van Chinese kool. - Foto: Bert Jansen - Bert Jansen
Oogst van Chinese kool. - Foto: Bert Jansen

Wellicht vinden telers de prijs te laag, of ze houden hun product nog even vast in de koelcel. Feit is dat er voor Chinese kool amper prijzen te vinden zijn.

De wel beschikbare info wijst in de richting van stuksprijzen van zo’n 35 cent. Dat is voor Chinese kool aan de magere kant, maar het is al minder slecht dan twee weken geleden, meldt een veiling-insider. Toen werden stukspriizen van 25 tot 30 cent gehaald. Volgens een teler van Chinese kool is ‘naar zijn gevoel’ het dieptepunt dan ook wel achter de rug.

Nog steeds geen kostprijs

Op de Belgische VBT-veilingen is het sinds november ook kwakkelen, afgaande op de wekelijkse middenprijzen tot en met week 47. In deze week zat de stuksprijs voor Chinese kool gemiddeld op 39 cent, in week 46 op 36 cent en in week 45 op 34 cent. De prijstrend gaat daarmee licht omhoog, maar is nog steeds geen kostprijs.

Kool af land snijden

Het valt wel op dat verschillende telers tot voor kort en sommige zelfs nog steeds kool af land kunnen snijden. Zo ook Arjen Bevelander in Achthuizen op Goeree-Overflakkee. “We konden tot vandaag buiten oogsten”, meldt hij op 3 december. “Dat is een maand later dan in andere jaren.” Het betrof een planting uit week 34 met Enduro. Week 34 is later dan de voor de laatste planting gebruikelijke week 32 of 33. “De teelt startte zo’n 10 dagen te laat, de herfstachtige omstandigheden daarna zorgden ervoor dat het gewas rustig aan deed met de nutriëntopname. Daardoor groeide het rustig en had het natte weer weinig invloed op de kwaliteit. Dat is frappant want Enduro is voor de korte bewaring; de rassen voor de lange bewaring waren juist begin november al versleten.”

Prognose: aantrekkende prijzen.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer